Hunger Games: Vražedná pomsta | Recenze



Hunger Games: Vražedná pomsta | Suzanne Collins


Originální název: The Hunger Games: Catching Fire 
Autorka: Suzanne Collins 
Série: Hunger Games 
Díl: 2. 
Počet stran: 336 
Vazba: Paperback 2.vydání (Paperback 1.vydání) 
Nakladatelství: Fragment 
Rok vydání: 2013 (2010 - 1.vydání) 
Hodnocení na Databázi knih: 90% 
Hodnocení na Goodreads: 4.30


Druhý díl Hunger Games pokračuje tam, kde skončil první díl. Katniss Everdeenová, dívka v plamenech, společně s Peetou Melarkem vyhrála ve čtyřiasedmdesátých Hladových hrách. Vítězství společně s Peetou, ji zajistila neschopnost hlavního tvůrce Her, Senecy Crane,  i když obyvatelé Panemu jsou nadšeni, že jejich osudem pronásledovaný pár z Dvanáctky vyhrál, Snow je na pokraji zlosti. Když si jedna dívka dovolila vzdorovat Kapitolu, co zabrání tomu, aby se mu nepostavili další? A jak to nejlépe zařídit, než opět díky Hrám. Tentokrát to ale nebude dětská hra, tentokrát jsou to Čtvrtohry. Jednou za dvacet pět let, Kapitol vystavuje ještě lepší arénu, než kdy předtím. A téma Čtvrtoher je vždy jiné. Nyní zní naprosto jednoduše a nese děsivou pravdu: "Splátci z jednotlivých krajů nyní nebudou vybrání, ale sklizeni ze řad již existujících vítězů." Ptáte se, co to znamená? Je to jednoduché. Katniss Everdeenová musí jít znovu do arény.

Recenze obsahuje menší spoilery na první díl!

Katniss Everdeenová se po Hladových hrách vrací zpět domů, do dvanáctého kraje. Nyní už jako výherkyně Hladových her, a za to má spoustu výhod - nový dům ve Vesnici vítězů a tolik peněž, že neví, co s nimi. Toto v dvanáctém kraji nečeká jen na ni, i Peeta se toho dočkává. Zanedlouho po Hladových hrách Kapitol pořádá Turné vítězů. Tak připomíná rodinám padlých splátců, že jsou stále v jeho područí. Opět se tu setkáváme s našimi - nebo alespoň s mými - oblíbenými hrdiny Katniss a Peetou. Katniss se od prvního dílu dosti změnila, ale také nezměnila. Stále je to kurážná dívka se svou hlavou, skvělá lovkyně a sestra, ale také dívka, která se účastnila Her, kde zabíjela. To ji celkem dost ovlivnilo - má často noční můry. Katniss jsem si velmi oblíbila v prvním díle a v druhém tomu nebylo jinak. Její chování možná několik z vás nemusí, ale musíme si říct, že toho dost prožila. Jen mi v tomto dílu maličko vadila její nerozhodnost - Peeta, Hurikán, Peeta, Hurikán - jak já miluju milostné trojúhelníky (ironie), až hlava se mi z toho točila. Peeta je stále stejný miláček, opět hodný, milý a až bláznivě zaláskovaný, ale Katniss do ničeho nenutí. Jo, Peeta je nejlepší. Hurikán má v tomto dílu "nějaké" momenty s Katniss, kterých rozhodně fandou nebudu. Mám Hurikána ráda, ale Peeta je mnohem lepší.

„Já jsem jako otevřená kniha. Mám dojem, že všichni znají moje tajemství dřív než já."

Druhý díl Hunger Games je dle mého názoru velmi nabitý akcí a hromadou nových postav. Bývalí splátci z minulých her jsou po smrti, nyní nastupují na scénu noví - například Johanna, Finnick, Mags, Enobarie a mnoho dalších. Nejen ale splátci jsou tu novinkou. Aréna je ještě více epičtější, a za to můžeme poděkovat novému hlavnímu tvůrci her, Plutarchu Heavensbee. Když jsem se pouštěla do druhého dílu poprvé, byla jsem plná očekávání, první díl byl naprosto skvělý. Můj názor byl dříve trošku na pochybách, nebyl to špatný díl, ale na první také neměl. Po druhé jsem si již byla jistější. První díl sice byl velmi povedený, ale druhý také. Aréna, rozhovory s vítězi, Peeta a jeho velká bomba - no spoiler - spojenectví, a hlavně konec! Podle mě je druhý díl stejně dobrý jako první a to bez debat - za mě jednoznačně pět hvězdiček.

A opět pár slovy na závěr, něco o filmovém zpracování. Druhý díl v knižní podobě je opravdu skvělý, ale film už zas tak moc ne. Je to můj nejméně oblíbený díl. Když si často dávám re-watching filmů, druhý díl je díl, na který se vůbec netěším a nejraději bych ho přeskakovala. Podle mě nebyl u jeho zpracování využit potenciál jako u prvního dílu, i když scénáristé měli hodně z čeho čerpat. Chybí tak spousta scén, které bych ráda v tom filmu viděla, ale prostě tam nejsou. Je to velká škoda, ale je to tak. Druhý díl se moc nepovedl, takže ten bych vám ani moc nedoporučovala. Můj názor je prostý, buď přeskočit, nebo přetrpět.

 Hodnocení:

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

Knihu si můžete pořídit zde.

nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

2 komentáře:

  1. Díky tvojí recenzi si přijdu špatně, že jsem ještě Hunger games nečetla a neviděla všechny díly, na filmy se chci podívat až přečtu knížky a musím říct, že se do toho příběhu zamilovávám čím dál tím víc ♥ :) Moc pěkná recenze! :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za komentář!..:D Rozhodně se po knihách podívej, půjč si je někde, a definitivně přečti! Je to skvělá série...:) A filmy také nejsou špatné, tedy až na druhý film..:D

      Vymazat