Rudá jako rubín | Filmová recenze


Příběh se má takto. Již po dlouhé a dlouhé roky, se v ženské linii Motrose a v mužské De Villiers, dědí prazvláštní gen, jež umožňuje cestovat v čase. Ocitáme se ve dvacátém prvním století, kde hlavní hrdinkou je Gwendolyn Shepherdová. Gwen je černou ovcí rodiny. Její teta ji nesnáší a její sestřenice Charlotte rovněž. A právě Charlotte je onou dědičkou genu. Všichni kolem ni poskakují a těší se, kdy konečně skočí v čase. Jenže to se nikdy nestane. Podle Gweniny prapratetičky, sám Isacc Newton, ano ten vědec, ne váš soused Gwendolyn, předpověděl datum, kdy se nový dědic genu narodí, a i když se v tento den Charlotte narodila, není jim. K překvapení všech je to Gwendolyn, která se ocitá v Londýně o dvě století zpátky. Pokud si myslíte, že je z toho Gwen nadšená, tak se mýlíte. Toto cestování může být velmi nebezpečné, a pro tyto cestovatele existuje bezpečné místo. Říká se mu lóže, a právě tam se musí Gwen vydat, pokud se chce vyhnout nekontrolovatelnému cestování. Jenže ji musí neustále provokovat Charlottin naprosto arogantní, ale velmi pohledný, přítel Gideon de Villiers, dědic genu z mužské linie.

Pojďme se podívat na hlavní hrdiny. Jak jsem již zmiňovala, takovou hlavní dívčí roli tu má rozhodně Gwendolyn. Gwen není jen tak obyčejná dívka, jak se může zpočátku zdát. Na rozdíl od své normální rodiny, musela právě ona zdědit šílený gen cestování časem. Nestačí že jí považovali za černou ovcí rodiny, teď ji musí být úplně. Gwen není špatná holka, je milá, slušná a vtipná, tak proč ji potkal tenhle osud. A proč se k němu ještě musí přidat to, že vidí duchy?! Jako kdyby toho měla málo. Nejen že Gwen je velmi fajn, ale za zmínku stojí také její prdlá kamarádka Leslie, která se ve Gwenině nové roli naprosto zhlédne. Začne ji pomáhat se vším, s čím si ze začátku Gwen neví rady a je její oporou. Nepřátelskou roli tady zastupuje Charlotte. Ta je od začátku pro mě velmi nesympatickou postavou, i když herečka je opravdu hezká. Charlotte je velmi arogantní a namyšlená dívka, a když se dozvídá, že není dědičkou genu je také trošku agresivní a žárlivá. Bacha na ni, kouše. A Gideon. Gideon a Charlotte se k sobě svou povahou ze začátku tolik hodili. Oba stejně namyšlení a arogantní. Dokonalý pár. Jenže jak se mu Gwen postupně dostává pod kůží, jako by roztával. Kompletní změna. A poslední postavou, která definitivně stojí za zmínku je hrabě Saint Germain. Tohoto chlápka nepodceňujte. I když se tady předvede ještě fajn, v další dílech se ještě více vybarví!


Začněme tím, že film vznikl na motivy knižní předlohy od autorky Kerstin Gier. Jelikož je autorka německého původu, film je z německé produkce, což znamená s německými herci. Herečku Mariu Ehrich znám už delší dobu, hrála v několika takových dětských filmech, o kterých mnoho z vás definitivně nemá ani tušení, takže když jsem zjistila, že hraje zde Gwen byla jsem nadšená. Vážně se mi na postavu Gwen hodí, takže paráda. Za to naopak herce Gideona nepoznávám, ale také vypadá skvěle. Vlastně s herci filmu nemám vůbec žádný problém, spíše naopak, jsem za ně ráda.


Jak jsem již říkala, film vznikl na motivy knižní předlohy, která u nás vyšla pod názvem Rudá jako rubín. Rudá je prvním dílem trilogie Drahokamů, a stejně jako je knih, bude i tolik filmů. Já jsem již několikrát viděla filmové zpracování, ale pouze jedinkrát  četla knihu, a jsem z ní stejně jako z filmu nadšená. Jen mě maličko mrzí jedna věc, a to je fakt, že jsou scény ve filmu proházené. V knize jsou scény trošku jinak, ale pro ty, co knihu nečetli to nestojí za řeč. Ve filmu jsou všechny, takže tak.

Co na závěr dodat. Film jsem viděla už nespočetněkrát v originálním znění, ale s českými titulky a stále mě baví. Je to podobné jako u filmu Netvor, mohla bych Rudou sledovat neustále. Nejvíce jsem ale nadšená z toho, že jsem viděla při návštěvě Londýna Millenium Bridge, "tančící most", kde se natáčela jedna scéna z filmu. Byl to naprosto skvělý zážitek! Až tam pojedu znova tak mám v plánu objevit budovu lóže. Ode mě si nakonec film odnáší hezké čtyři hvězdičky. Knihu jsem hodnotila pěti, protože je to prostě kniha, ale film je knize rozhodně v patách, a čtyři hvězdičky je opravdu pěkné hodnocení.


Hodnocení:

Originální název: Rubinrot
Režie: Felix Fuchssteiner
Žánr: Fantasy
Délka filmu: 122 minut
Název knižní předlohy (GR): Rubinrot
Název knižní předlohy (CZ): Rudá jako rubín
Autorka knižní předlohy: Kerstin Gier
Hrají:  Maria Ehrich, Jannis Niewöhner, Veronica Ferres, Uwe Kockisch, Katharina Thalbach, Florian Bartholomäi, Laura Berlin, Sibylle Canonica, Gottfried John, Axel Milberg,  Peter Simonischek, Kostja Ullmann, Rüdiger Vogler, Gerlinde Locker, Anna Böttcher, Butz Ulrich Buse a další.
Obsah: Gwendolyn Shepherdová je normální šestnáctiletá dívka, pocházející z rodiny opředené mnoha tajemstvími. Ta se týkají zvláštního genu, který je vždy předáván někomu v rodině a který umožňuje cestovat v čase. Nikdo nepochybuje, že byl gen předán její sestřenici Charlotte. Když se však Gwen náhle ocitne v Londýně na konci 19. století, ví, že právě ona je tou vyvolenou. Stojí před ní ovšem úkol. Aby objasnila největší tajemství své rodinné historie, naváže přátelství s Charlottiným arogantním přítelem Gideonem z Villiersu. Přitom zjistí, že by se člověk neměl zamilovat do někoho v jiné době. To je to pak opravdu složité! (ČSFD)

nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

6 komentářů:

  1. Tak myslím, že mám film na večer :) Sice se mi moc nezamlouvá, že to budu muset poslouchat v němčině... ale nějak to asi přežiji :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost!..:D Taky jsem nebyla moc ráda za tu němčinu, ale ona je vážně vtipná - hlavně slovo chronograf, to zabíjí...:D A rozhodně to přežiješ ve zdraví...:D

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Gwen i Gideon jsou skvělí a i když to není úplně podle předlohy, film se mi moc líbil :) Jen škoda, že jsem ještě nikde nenarazila na jeho pokračování s českými titulkami :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju...:) Tak to je škoda! Jak je to vůbec možné, já ho našla na uložtu - http://www.uloz.to/xBAJv4bB/safirove-modra-saphirblau-2014-subt-cz-mkv Trošku se to bude ale dloho stahovat, přeci jen má to 3 gigouše...:D

      Vymazat
  3. Presne dnes som začala čítať knihu a musím povedať, že Kerstin má vážne skvelý štýl a ešte k tomu aj vtipný :D Film som videla asi dva roky? dozadu a páčil sa mi, samozrejme, že herec čo hrá Gideona vyzerá...ach vyzerá dobre, veľmi dobre, ak nemá ten copík :D Ale mmusím uznať, že herečka, ktorá hrá Gwen je veľmi sympatická :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím..:D Ten Gideonův cop je vážně k popukání, jsem ráda, že ho ve druhém dílu nemá..:D A herečka, která hraje Gwen je vážně moc fajn, mám ji ráda a do role se mi opravdu hodí...:D

      Vymazat