To nejlepší za rok... | 2018


Ahojky! 💛

Doufám, že se vám rok 2018 povedl jak nejlépe mohl a přeji vám do nového roku jen to nejlepší!
Podařilo se vám splnit knižní výzvu, pokud jste si nějakou stanovili? Já jsem si původně dala za cíl 60 knih, které se mi podařilo hravě překonat, a rok 2018 jsem zakončila s číslem 71 knih. Ano, s přesně stejným číslem jsem zakončila i rok 2017! 
Pro nadcházející rok - tedy už letošní! - posouvám hranice dál, a to k číslu 80. 

Z oněch 71 knih byly pouze 4 knihy v angličtině, což bych ráda v roce 2019 změnila na více. 

Ale teď přišel čas na to, ukázat vám knihy, které byly pro mne ty nejlepší za rok 2018! Vybrala jsem devět knih a jednu sérii, kterou jestli neznáte, tak nevím, kde jste poslední dobou byli.

Četli jste některou z knih, kterou v článku zmiňuji? 📚 

Krutá krása | Rosamund Hodge, CooBoo 2018

Tuto knihu rozhodně mnoho lidí na svém seznamu mít nebude. Možná tak na zklamání roku. Krutá krása totiž u nás nesklidila takový úspěch, jaký bych jí přála. Já jsem se na knihu šíleně těšila, dokonce jsem měla v plánu si ji přečíst v originále, ale bála jsem se úrovně angličtiny. Nový příběh, který se snaží uspět na poli rettelingů Krásky a zvířete, jenže temnější než očekáváte. Pro mne byla Krutá krása skvělá, ano, uznávám, že do poslední chvíle jsem nevěděla, jak knihu ohodnotit, protože začátek se táhl, ale konec to vybral. Doporučuji ji každému, jen od ní neočekávejte novou Massovou s Dvorem.

Star Wars - Ztracené hvězdy | Claudia Gray, Egmont 2015


Jak víte, letos Českou republiku navštívila Claudia Gray, autorka série Tisíc kousků tebe nebo Akademie Evernight. Já jsem od této autorky do prázdnin minulého roku nečetla nic, pak se mi do rukou dostala kniha z SW universa, Ztracené hvězdy. Příběh se inspiruje událostmi, ale zakomponovává do nich také dva mladé hrdiny, holku a kluka, romantiku mezi nimi, a ta vychází naprosto přirozeně. Tím myslím, že čtenáři nepřijde vnucená či vyumělkovaná. Rozhodně jedna z nejlepších knih roku 2018. Už teď se nemohu dočkat, co pro nás přichystá autorka dál.

V pasti lží | B. A. Paris, Motto 2018

Podobně jako Claudia Gray, tak i B. A. Paris navštívila minulý rok Prahu. A právě až díky této její návštěvě jsem narazila na její knihy. Nikdy jsem nečetla, ani jsem nevyhledávala, psychothrillery, ale V pasti lží mne hodně dostalo. Slyšela jsem pozitivní názory spíše na její první knihu, Za zavřenými dveřmi, ale V pasti lží mne vykopla z mé ulity, a já nyní dávám na doporučení ostatních, a hlavně mé kolegyně z práce, která má v tomto žánru hodně načteno.

Ostré předměty | Gillian Flynn, Knižní klub 2018 (2. vydání)

Důvodem, proč jsem si knihu Ostré předměty přečetla byl seriál s Amy Adams v hlavní roli. Vím, že hned po čtyřech epizodách jsem neodolala a otevřela jsem ji. Do dvou dnů jsem ji měla přečtenou, a lidi, tohle bylo pěkně nechutný! Nedivím se, že tuto knihu autorce nechtěli prvně vydat. Zabývá se vážnými tématy jako je sebepoškozování, drogy či sériové vraždy.

Černooká | Anna Musilová, Yoli 2018

Tohle nepotřebuje dlouhé představování, první thriller v young adult žánru, Černooká od začínající české autorky, Aničky Musilové.Rozhodně jedno z mnoha překvapení roku. Anička má neuvěřitelně poutavý styl psaní, její metafory, no já nemám slov. Co se příběhu týče, měla jsem pár výhrad, ale nic to nemění na tom, že tato kniha mě přiměla si do ní lepit lepíky! Jestli už to neříká, že si tuto knihu musíte přečíst, tak nevím, co vám to řekne více.


Námi to končí | Colleen Hoover, Yoli 2018


Již každoročně ke konci léta vyhlížím novou knihu od mé oblíbené autorky, Colleen Hoover. Předminulý rok to byla Možná jednou, a minulý rok to byla Námi to končí, která mě rozbila na milion kousků a znovu slepila dohromady. Podobně jako u každého CoHo románu, i zde se autorka pustila do závažného a aktuálního tématu. A tedy zvládla na výbornou! Vůbec jsem to nečekala, po úspěchu s Odvrácenou tváří lásky, ale tato kniha ji vážně šlape na paty. Takže pokud jste fanouškem Colleen Hoover, tak by vám tato kniha neměla ujít.

Muffin a čaj | Theo Addair, Yoli 2018


Od této knihy jsem neměla žádná očekávání, i přesto, že jsem viděla ta vysoká hodnocení. Ale měli byste vědět, že já nejsem fanouškem lgbt literatury. Nevyhledávám tento žánr, ale v minulém roce jsem měla šťastnou ruku, když jsem přečetla Simona a následně naprosto boží Muffin a čaj. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout! Bylo to neuvěřitelně čtivé, citlivě napsané, roztomilé, jednoduše perfektní! Velmi vám knihu doporučuji.


Ready Player One | Ernest Cline, Knižní klub (3. vydání)


Na motivy RPO vznikl minulý rok stejnojmenný film, za kterým stojí úspěšný režisér, Steven Spielberg. Já jsem si knihu pořídila na Světě knihy, ale ještě předtím jsem asi dvakrát viděla film. Film, který byl opravdu skvělý. Jen se od knihy hodně odlišuje. Prvních 100 stran pro mě bylo složitých, táhlo se to, ale nedalo se od toho odtrhnout. Ready Player One byla také první a nejspíše i poslední kniha, kterou jsem četla za pochodu. Po cestě domů přes park, nemohla jsem ji odložit. Takže pokud jste fanoušci virtuální reality, nebo filmu, tahle kniha by vás neměla minout.

Hate List | Jennifer Brown, Fragment 2018


Kniha Hate List je na českém trhu teprve nováček, ale světlo světa spatřila už v roce 2009. Nic neříkající obálka čtenáře na první pohled nezíská, ale ten příběh za ní? Sakra, ten mě zvedl ze židle! Každý zná 13 Reasons Why, že ano? Hannah Baker spáchala sebevraždu a zanechala za sebou kazety. Hate List jede na dost podobném poselství. Viděla jsem to nadšení u ostatních, ale nečekala jsem, že mě tak zasáhne. Adresované je to spíše pro mládež a studenty střední školy, ale i mne, dospělého člověka to vážně nenechalo chladnou. Pokud se vám 13RW líbilo, zkuste tuto knihu, nebudete toho litovat.

Série Naslouchač | Petra Stehlíková, Host 2016 -?


A ty nejlepší knihy minulého roku uzavírá série, od které jsem nečekala, že mě tak dostane. Jedná se o sérii Naslouchač z pera české autorky, která dokonce minulý rok zavítala na HumbookFest. Já jsem o sérii slyšela už měsíce předtím, ale neměla jsem nijak zvláštní zájem si ji přečíst. Co se týče českých autorů, jsem trošku skeptická, a zvláště, když jejich knihy dosahují takových vysokých hodnocení. Ale teď jsem neskutečně ráda, že jsem si knihy - Naslouchače i Faju - přečetla, a velmi je doporučuji. Skvělá fantasy série, které nechybí vůbec nic.

A jaké byly ty vaše nejlepší knihy za rok 2018? 😉

nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

12 komentářů:

  1. V pasti lží jsem dočetla včera a myslím si, že ji pro sebe budu řadit jako nej knihu roku 2019. :-) Hate list už jsem si také pořídila do čtečky a doufám, že se k ní brzy dostanu. A na Ostré předměty se také chystám. :))

    Moje nej byly Hana, Skrytá píseň, série od Chrise Carter a Není úniku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším s knihou V pasti lží! Většina ji hodnotila o stupeň horší oproti Za zavřenými dveřmi, ale nejsem si jistá, jestli mají pravdu. :D
      Hate List i Ostré předměty moc doporučuji! A pokud jsi neviděla seriál, tak ten taky. Dokonce se i mé mamce líbil, a to je co říct! :D
      Z tvých knih: Hanu jsem četla minulý rok taky, ale tam mě zklamala ta časová posloupnost. Docela mě mrzelo, že se v situaci Miry autorka nezdržela déle, a že celá kniha nebyla o tyfusu. Ta druhá půlka o Haně už byla nadbytečná, ale jinak celkově se mi to líbilo. A to já knihy s takovým tématem nečtu. :D V šedých koutech, a teď Hana, mi asi stačily. :D
      A na Není úniku se chystám! Mám knihu v telefonu, a eknihy se mi vždy četly rychle, tak snad někdy na cestu autobusem nebo o víkendu na ni mrknu. :D

      Vymazat
  2. Ready player one na mém seznamu také nemůže chybět. :) Ale top letošního roku pro mě jednoznačně byla neskutečně dojemná kniha s názvem Blízko obzoru, která vychází ze skutečných událostí, doporučuji. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost! RPO je vážně bezvadná kniha. :D Slyšela jsi, že autor píše dvojku? Jako, jednička byla za mě uzavřená, ale pokud vyjde kniha u nás v překladu, tak si ji určitě přečtu. :D
      Děkuji za tip s knihou Blízko obzoru, mrknu se po ní v knihovně. :D

      Vymazat
  3. Jsem ráda, že máš na svém seznamu i Krutou krásu. Myslela jsem si, že jsem jediná, které se kniha líbila :D Měla sice své chyby, ale jako celek boží.
    Na knihu Námi to končí se chystám. Vůbec nevím o čem je. Stačily mi to pozitivní ohlasy :)
    Ready player one si chci přečíst již hodně dlouho. Dokonce mám doma první vydání od Joty. Kdybych tehdy byla tušila, že vyjde vydání s filmovou obálkou, chvilku bych s koupí počkala :D
    Naslouchač a Faja jsou dokonalé knihy. Stále je rozdýchávám. A konec Faji...proč? Potřebuji nutně další díl :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krutá krása byla skvělá! ♥ Začátek možná pomalý a konec trošku zmatený, ale jo, jako celek to bylo super. :D Těším se na Karmínové pouto, které je o Červené Karkulce a autorčinu další sérii, která sleduje Romea a Julii. ♥
      Perfektní! A padej si ji hned přečíst, protože Námi to končí je vážně skvělá kniha! Jedna z mých 3 top od CoHo. ♥
      RPO doporučuji všemi deseti. :D Ta filmová obálka je fakt super. :D Jsem ráda, že jsem si počkala, to vydání v hardbacku u Knižního klubu mě nezaujalo. :D
      A jo! Naslouchač a Faja mě posadili na zadek! Jedna z nejlepší sérii na českém trhu od české autorky! Viděla jsi plán Hostu pro letošní rok? Pro první polovinu roku tam třetí díl není! Takže, jestli tam nebude ani v té druhé, tak budu vraždit! :D

      Vymazat
  4. Za mě byly nejlepší Naslouchač a Faja, Kruťas a Temnota (kterou jsem teda ještě nedočetla, ale OMG?!?! - ta kniha je skvelá!). A díky tobě mám rozhodně v plánu letos stihnout Námi to končí, V Pasti lží a Ostré předměty. Dojde snad i na Krutou krásu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kruťase si musím přečíst znovu! A Temnotu, eh, nechci si ji kupovat. :D Mrknu se v knihovně, ale nevidím to nadějně. :D
      Doufám, že dojde v tvém případě na Krutou krásu! Jsem zvědavá, co na ni řekneš ty. :D Zvlášť potom, co ti kritizuji tvoje oblíbené knihy - Kletba vítězů, Klan. ♥
      A Námi to končí si taky hned přečti! A u Ostrých předmětů mrkni na seriál, je to fakt bomba.

      Vymazat
  5. Naslouchač je prostě pecka, snad jsem ještě neviděla zápornou recenzi :-) Ready Player One zrovna čtu, ale ještě si nedokážu udělat názor...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naslouchač je dokonalost! Jak je možné, že jsem to četla až tak pozdě? Také narážím na samé pozitivní recenze a mám z toho opravdu velkou radost. ♥
      RPO jak říkám, prvních sto stran u mě byly utrpení, jen díky filmu jsem se přes ně dokázala přenést, ale když už jsem se do toho začetla, fakt jsem si to užila! Doufám, že se ti kniha bude líbil alespoň z poloviny tak jako mě. ♥

      Vymazat
  6. Na Ready player one se chystám už dlouho, tak se do toho musím konečně pustit, protože jsem na něj slyšela jen samou chválu.

    OdpovědětVymazat