HumbookFest 2018 | Třetí zahraniční host!

Ahoj všichni! 😉
Tak je to tady! Už známe kompletní sestavu zahraničních hostů pro letošní ročník Humbooku! A kdo že to jsou? 🎆

Sara Raasch, autorka trilogie Sníh nebo popel, Claudia Gray, autorka trilogie Ohnivák a novely Ztracené hvězdy ze Star Wars universa. 
A nyní se k nim přidává sama královna, autorka trilogie Griša a duologie Šest vran, Leigh Bardugo!

Jestli vás dosud ani jedna z autorek nezaujala, tak je Leigh pravděpodobně ta, na kterou jste tam úpěnlivě čekali!
A kde že se s autorkou budete moci seznámit, a nechat si podepsat její knihy? 6. října, v Kongresovém centru v Praze!


Četli jste něco od Leigh Bardugo?







Leigh Bardugo je americká autorka, jejíž knihy se zařazují do žánru young adult fantasy.
Narodila se v Jeruzalémě, ale vyrostla v Los Angeles, kde byla vychována svými prarodiči. Vystudovala Yale univerzitu a získala titul v angličtině.

Ještě předtím, než ji vyšel její první román Grisha: Shadow and Bone (Griša: Světlo a stíny), pracovala v reklamě, v novinách, ale také jako maskérka a odbornice na speciální efekty.

Její trilogie Griša se rozprodala vesměs okamžitě, a nyní to čítá okolo milionu kopií. Práva na překlad knihy se prodala do bezmála 22 zemí.
První díl trilogie Griša je dokonce zvažován pro filmovou adaptaci, skrze společnost DreamWorks.

O čem vlastně kniha Griša: Světlo a stíny je?

Ravka, kdysi mocná a hrdá země, se otřásá v základech. Pás neprostupné temnoty obývaný krvežíznivými nestvůrami, ji rozdělil na dvě části. Její budoucnost leží v rukou nic netušící dívky… Alina nikdy v ničem nevynikala. O to víc je překvapena silou, která se projeví v okamžiku, kdy je se svým regimentem napadena a jejímu nejlepšímu příteli hrozí smrt. Jejích výjimečných schopností si všimnou na nejvyšších místech a dívka je dopravena na královský dvůr, kde se má naučit ovládat své dosud nezkrocené schopnosti. Má se stát grišou – členkou privilegované vrstvy mágů a kouzelníků. Jenže nic v tomto světě plném přetvářky není tak, jak se jí snaží namluvit. Alina proniká do tajemného společenství grišů a poznává blíž i jejich nejvyššího mága, okouzlujícího Temnyje. Postupně přichází na to, že vše, co se kolem ní děje, má jediný cíl. Zneužít její jedinečnou moc proti celé zemi i proti ní samotné. Pokud se nechce stát loutkou v rukou zla, musí uprchnout. Jediná možná cesta však vede tam, kam se jiní neodvažují. K pásu neprostupné temnoty… - Databáze knih

První díl série Griša napsala Leigh v roce 2012. U nás byla série vydána až o pět let později. Já jsem na tuto autorku narazila díky krásným originálním obálkám a řekla jsem si, že by to nemuselo být špatné. Jenže jak šly roky zapomněla jsem na ni, a znovu si ji připomněla až s vydáním v českém překladu. Tady bohužel obálky nejsou tak krásné jako originál, ale mohlo být hůř.

V březnu, minulého roku, jsem v naší městské knihovně objevila první díl Griši, Světlo a stíny. Knížku jsem přečetla asi za dva dny, protože to bylo opravdu dobré. Líbil se mi styl psaní, prostředí, do kterého příběh Aliny, Mala a Temnyje, autorka zasadila (carské Rusko!), dále pak charaktery postav. Jen asi budu patřit k té menšině čtenářů, kterým se tato kniha líbila, protože hodnocení není moc pozitivní. Ale co já vím, knihu jsem četla před rokem, třeba by se mi teď tolik nelíbila, ale pamatuji si ten pocit, tu potřebu, kde je další díl?! K mojí smůle ho dodnes nepořídili do knihovny, ale to nevadí, po Válkonošce se do Griši už tolik nehrnu.


Šest vran
Ketterdam – rušné přístavní město, kde se dá za peníze koupit naprosto cokoliv. Nikdo to neví lépe než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. Neštítí se žádné špinavé práce a dokáže vybruslit z každé situace. Jednoho dne dostane nabídku, na kterou by kývl jen šílenec. Pohádková odměna však několikanásobně převyšuje všechna nebezpečí, která ze sebevražedné zakázky plynou. Sám to ale nezvládne. Bude potřebovat další pomocníky… Trestance prahnoucího po pomstě. Zázračného střelce se slabostí pro hazardní hry. Černou ovci z prominentní rodiny na útěku z domova. Špiónku pohybující se neslyšně jako stín. Dívku využívající svoji krásu jako smrtící zbraň. Šest nebezpečných psanců se pokusí o nemožné – vloupat se do Ledového paláce, nejstřeženější pevnosti světa. Kdo z nich přežije? Jaká tajemství vyplavou na povrch? Odvrátí nebezpečí, které hrozí světu? - Databáze knih

Wonder Woman: Válkonoška 
Než se z ní stane Wonder Woman, musí vyhrát velký boj. Diana touží ostatním bojovnicím Rajského ostrova ukázat, že je silná jako ony. Když ale nastane den závodů, poruší zákon. Zachrání smrtelnou dívku Aliu, čímž ohrozí celý svět. Začíná tak velké dobrodružství, při kterém obě dívky čelí armádě nepřátel – smrtelných i nadpřirozených, kteří se snaží Aliu zničit. Pokud chtějí zachránit svět, musí bojovat bok po boku. - Databáze knih

Po vydání závěrečného dílu Griši v originále, v roce 2014, se autorka rozhodla pokračovat v universu, který přivedla k životu, ale nyní s jinými hrdiny a tak vznikla duologie Šest vran.
O Šesti vranách se říká, že je snad ještě lepší než celá Griša, že Griša, to byl jen začátek, rozjezd, kdežto tato série, to je její eso! Já sama nedokážu posoudit jestli ohlasy mají pravdu, protože jsem její duologii ještě nečetla, ale musím uznat, že mezi všemi jejími knihami vysílá jasný signál. Krásné zpracování po grafické stránce zaujme nejedno čtenáře, dále pak obrovský formát knihy, či barevná ořízka! Tohle všechno dodává knize na vyjímečnosti a já bych si ji neskutečně moc ráda přečetla do Humbooku.


Kromě trilogie Griša a duologie Šest vran, dostala autorka možnost sepsat příběh o ikonické hrdince z DC universa. Společně s dalšími autorky, Marii Lu, či Sarah J. Maas, přivede k životu mládí superhrdiny. Na Leigh vyšla Wonder Woman, tedy princezna Diana ještě předtím, než se z ní WW stala. Jestli jste viděli film s Gal Gadot v hlavní roli, máte představu o amazonkách a ostrovu pouze pro ženy. Svým způsobem můžeme považovat tuto knihu jako prequel k filmu.

Jelikož jsem obrovský fanoušek WW, nemohla jsem si tuto knihu nechat ujít. Těšila jsem se na ni jako na Vánoce, jenže tohle jsem tedy nečekala. Šíleně se to táhlo, děj nijaký, předvídatelný, charaktery postav průhledné, nezajímavé, akce nebyla dostatečně věrohodná, a ten konec? Jednoduše katastrofa, co to bylo?! To nemohla napsat Leigh, ta autorka Griši. Prostě nemohla, nevěřím tomu.
Z části kvůli této zkušenosti se bojím pustit do Šesti vran, i když mi každý říká neblázni, a přečti si to. A jelikož nás autorka poctí svoji návštěvou v říjnu, tak přeci jen dám na vaše slova a přečtu si to! A snad co nejdříve, protože s každým dnem se mi krátí čas!

Tak jak se těšíte na Humbook? Už máte načtené všechny knihy od Leigh Bardugo a zbylých autorek? 😂

nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

2 komentáře:

  1. ja mam doma komplet vrany i grisu, ale rectene zatim jen vrany... moc me to laka, jet si pro podpis a tak, ale zatim jeste vubec nevim, jestli tu cestu podniknu...

    OdpovědětVymazat
  2. Tak letošní Humbook vypadá čím dál tím lépe :) Letos to snad bude stát za to, minule mě autoři vůbec nelákali :)

    OdpovědětVymazat