Srdeční případ | Recenze


 Srdeční případ | Nora Roberts


Originální název: Falling for Rachel; Convincing Alex
Autorka: Nora Roberts
Série: Rodina Stanislaských
Díl: 3. a 4.
Počet stran: 400
Vazba: Hardcover
Nakladatelství: Harlequin
Rok vydání: 2015
Hodnocení na Databázi knih: 67%
Hodnocení na Goodreads: 3.95; 4.00




Kniha Srdeční případ se skládá ze dvou povídek, dvou různých příběhů - Advokátka a láska a Jak přesvědčit detektiva. V sérii Stanislaských je Advokátka a láska třetím dílem, a Jak přesvědčit detektiva čtvrtým.

Advokátka a láska

Příběh vypráví o Zachovi a Rachel. Zach je bývalý námořník, nyní vlastní bar a po hlavě se dostává do nepříjemné situace. Jeho mladší bratr byl zatčen za vloupání, a i když jejich vztah teď není nejlepší chce mu pomoc. A právě Nicka dostává od soudu na starost mladá advokátka Rachel, se kterou Zach není vůbec spokojený? Jak by tato mladičká ženská s pohlednou tvářičkou a dlouhýma noha dokázala obhájit jeho bratra před porotou, aby nešel do vězení? Určitě ani právo v hlavě nemá. Ale nedejte na první pohled. Ještě štěstí, že "nadšení ", je oboustranné. Rachel taky ze Zacha neskáče až do stropu. Přijde ji nadutý, otravný a hrubiánský. Jenže láska dokáže zázraky a kvete kdykoli a kdekoli, takže když zasáhne naši hlavní hrdinku, její srdce se ocitá v Zachově područí, ale zároveň ve velkém ohrožení.

V první povídce se seznamuje s advokátkou Rachel, která žije svou prací jak tělem, tak i duší. Na odpočinek nemá ani pomyšlení, protože je neustále v jednom kole. Její práce ji častokrát ani nenechá spát. Rachel je hrozná workoholička, ale jinak je fajn. Dále tu máme bývalého námořníka Zacha. Před několika lety, když Zach odešel k námořnictvu, ztratil kontakt se svým nevlastním bratrem. Ten mu vyčítá, že odešel, ale nyní je Zach tady, aby vše napravil. Zach je povahou možná citlivý člověk uvnitř, ale navenek dává najevo jinou stránku, a tou je jeho drzost, hrubiánství a neomalenost. A to nejlepší na konec, Nick. Nicka jsem si velmi oblíbila, hodně si toho zažil, ale špatný rozhodně není. Jeho rozhodnutí vždy nebyla správná, ale tak snaží se. Nick mi byl od začátku sympatický jako i zbylé hlavní postavy, Zach a Rachel. I když mezi Zachem a Rachel to někdy bylo na ostří nože, hádejte proč asi.

Jak přesvědčit detektiva

Druhý příběh knihy je o policejním detektivovi Alexovi, bratrovi Rachel, a jeho nejnovějším úlovku. Neberte mě doslova, dostal za úkol postarat se o svéráznou scénáristku, Bess McNeeovou. Ta se totiž rozhodla, že si vyzkouší život svých postava na vlastní kůži, takže se převlékne jako prostitutka, a jde na ulici. A nalezne ji právě Alex a teď je jeho starostí. Ale to nejlepší ze všeho je, že si Bess nemohla vybrat lepší chvíli, než je tato. Protože právě teď na ulicích řádí nebezpečný šílenec, který vyhledává prostitutky a zabíjí je opravdu nechutným způsobem.

Hlavní hrdinové jsou Alex a Bess. Alex je své mladší sestře Rachel tolik podobný. Stejně jako ona i on žije svoji prací, takže je šílený workoholik. Bess je velmi svérázná osobnost. Je spisovatelka, ale ne knih, píše scénáře na nejsledovanější seriál, a aby byla svým postavám blíž, rozhodne se do nich vžít způsobem, který by někomu připadal nesmyslný. Alex je velmi vůdčí osobnost, ale to i Bess. Oba mají tolik podobné povahy, oba jsou posedlí svoji prací, milují ji a ani za nic by se ji nevzdali, oba jsou sebevědomí a sebejistí, až je to neuvěřitelné, že se potkaly. Podobně jako u předchozích hrdinů, i tyto jsem si oblíbila - jednoduše, autorka to prostě umí!

"Třetí kniha ze série Stanislavských byla zklamáním oproti předchozím dílům. Hlavní hrdinové mi přišli nevyspělí, naivní, jako sám celý příběh. Ani jedna z postav mi nepřirostla k srdci, ale špatné nebyly. Ale zároveň nevím, jestli se po této zkušenosti pustím do dalších dílů. Měním svůj názor, o tom, jestli se pustím do dalších dílů z nevím, na možná. Jelikož mě docela zajímá, jak si ona ženská v dalším díle poradí s mrzoutem Alexem."

První příběh knihy Srdeční případ - Advokátka a láska - jsem četla již jednou, asi rok zpátky. Původně jsem neměla vůbec v plánu si povídku přečíst znova, ale názor jsem brzy změnila. Chtěla jsem si připomenout příběh Zacha a Rachel, a jsem ráda, že jsem to udělala. Když jsem knihu přečetla poprvé, zanechala jsem si takový krátký názor na ni, který můžete vidět výše, modře zvýrazněný. Nechápu, jak jsem tohle mohla napsat. Možná byl třetí díl slabší v porovnání oproti předchozím dílům, ale rozhodně nebyl špatný. Na druhý pokus jsem si hlavní hrdiny opravdu oblíbila a našla mezi nimi oblíbence, Nicka, na jehož příběh se velmi těším, doufám, že mě nezklame. Ohledně druhého příběhu - Jak přesvědčit detektiva - tak ten jsem si prvně vůbec nechtěla přečíst. Alex se v předchozích dílech vyvedl jako pěknej mrzout a nebyla jsem na něj moc zvědavá. Ale pak jsem knihu objevila v knihovně a zvědavost prostě zvítězila. Zajímalo mě, jaké ženské se přeci jen podaří ulovit Alexovo srdce. A přiznávám, že mě druhá povídka opravdu překvapila. Opravdu stála za přečtení. Co na závěr dodat. Byly tu menší problémy, které jsem v každém příběhu měla, ale tolik jsem z nich nestřílela. Nakonec jsem se knize, tedy oběma povídkám dohromady, rozhodla dát čtyři hvězdičky. Třetí díl nebyl špatný, ale byl vážně slabšího rázu, a čtvrtý díl mě sice překvapil, ale předchozí díly nasadily dost vysoko laťku, takže sečteno podtrženo, kniha si zaslouží celkově hezké čtyři hvězdičky, a já se nemůžu dočkat až se pustím do pokračování!

Hodnocení:

nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

2 komentáře:

  1. Moc děkuji za prima recenzi! Kniha vypadá zajímavě, určitě se na celou sérii podívám, příběh mě zaujal :)
    http://fiamorisrunning.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velkou radost!...:D Určitě se po předchozích dílech mrkni, mě se nejvíce líbil první díl, ale ty zbylé také nebyly špatné...:D

      Vymazat