Pod vodou | Recenze


Pod vodou | Juli Zeh


Originální název: Nullzeit 
Autorka: Juli Zeh 
Série:
Díl:
Počet stran: 216 
Vazba: Vázaná 
Nakladatelství: Host 
Rok vydání: 2015 
Hodnocení Databázi knih: 83% 
Hodnocení Goodreads: 3.41

Před několika lety si Sven založil na ostrově potápěčskou školu se svou přítelkyní Antje. Zbudoval si tam skvělé prostředí, jak pro něho, na kterého hukot moře působí jako rajská hudba, ale i po jeho zákazníky. Právě nyní by si Sven přál být pouze sám. Zanedlouho oslaví své čtyřicáté narozeniny a ty si představuje oslavit pod vodou, kde objevil obrovskou věc, u které je možné, že se jedná o ztroskotanou loď. Ale to se nestane, jelikož mu přijíždí postarší pár, Jola a Theo, které za jeho hodiny potápění zaplatí vysokou částku peněz. Jola je seriálové herečka, která touží po velké filmové roli, ale do té se potřebuje naučit potápění, a Theo je spisovatel, který za svůj život vydal pouze jediný román a využívá Joliny peníze. Vše vypadá v pořádku, ale rozhodně byste nečekali, jaké nebezpečí dokáží v sobě Jola a Theo skrývat.

Hlavního hrdinu, skoro čtyřicetiletého Svena, jsem měla ráda již od začátku příběhu. Celkem rychle jsem si ho oblíbila a sžila jsem se s ním. Jenže pak přišlo to, co mě naprosto odrovnalo. Najednou jsem nevěděla, čemu mám věřit! Ze Svena se stal velmi naivní a manipulativní chlap. A za to mohla Jola. Jola, seriálová herečka a dcera významného režiséra, která chce svému otci dokázat, že má navíc než jen na podřadné seriálové role, a k tomu se potřebuje naučit potápění. Proto se svým přítelem Theem se vypravuje za Svenem. Jole jsem od začátku nevěřila ani slovo. Byla pro mě velkou záhadou  stejně jako její přítel Theo. Toho jsem vážně nemusela. Theo mi vůbec nebyl sympatický, neměla jsem ho ráda, dle mého názoru to byl pěkný parchant.

Na knihu Pod vodou mne zlákala krásná obálka a ještě lepší anotace. Z tohoto žánru, thriller, jsem žádnou známou knihu ještě nečetla, až do teď. Takže jsem vlastně netušila do čeho jdu, ale následně jsem byla překvapená, když jsem zjistila, že je příběh vyprávěn ze dvou perspektiv. Z perspektivy Svena a z perspektivy Joly, nebo spíše z Joliných deníkových zápisků. Problém je v tom, že každý vypráví o něčem jiném. Do poslední stránky jsem ničemu nemohla uvěřit. Vážně, autorka to neskutečně napínala, takže jsem byla napnutá jak struna až do konce. Jednoznačně se autorce podařilo napsat skvělý thriller, který je čtivý a dokáže zaujmout. K tomu kniha není nijak dlouhá, takže ji zvládnete přečíst za jeden den. I přes to, že kniha byla vážně dobrá a její čtení jsem si užila, mě tato kniha neoslinila natolik jako ostatní. Takže bych knihu na závěr ohodnotila čtyřmi hvězdičkami, které vůbec neznamenají, že se mi kniha nelíbila a rozhodně vám ji doporučuji si přečíst!

Hodnocení:

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.cz

Knihu si můžete pořídit zde.

nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

1 komentář:

  1. Tento týden jsem od Juli Zeh dočetla román Hráčský instinkt - bylo to dost těžké čtení, tak si od ní chvíli odpočinu, než začnu číst Pod vodou. Pár recenzí jsem už četla a všechny se vyjadřují pochvalně, takže určitě nebudu zklamaná. Jsem na to dost zvědavá, píše skvěle, i když její romány nejsou "procházkou růžovým sadem" :)

    OdpovědětVymazat