Na dostřel | Taylor Adams




Na dostřel | Taylor Adams



Originální název: Eyeshot
Autor: Taylor Adams
Série: -
Díl: -
Počet stran: 256
Vazba: Hardback 
Nakladatelství: Kalibr 
Rok vydání: 2019 
Hodnocení na Databázi knih: 75% 
Hodnocení na Goodreads: 4.08
Hodnocení na ČBDB: 83%


Jste fanoušci thrillerů a stále se Vám nepodařilo najít ten nejlepší, ten, který Vás překvapí, uhrane do poslední strany a nechá Vás dlouho po dočtení ostražité?
Určitě Vám nemusím dlouze představovat autora Taylora Adamse, kterému v minulém roce vyšla kniha Není úniku a okamžitě si získala spoustu příznivců. Je to pár týdnů, co na pulty knihkupectví dorazil jeho nový thriller, Na dostřel, a vypadá to, že si autor získal dalšího fanouška.

Pro mne byla kniha Na dostřel s autorem premiéra. Jediné, co jsem o příběhu věděla, bylo, že se odehrává v poušti a má dva hlavní protagonisty, manžele Eversmanovi, toť vše. Jsem opravdu ráda, že jsem si dopředu o knize nic nezjišťovala, protože pak jsem byla ještě více z příběhu paf!

V poušti se neschováš...

Autorovi se bravurně povedlo ve krátkém úseku a na malém prostranství vytvořit takové napětí, že jste nemohli jinak, než číst a číst. Je to napsané takovým stylem, který vás chytne a nepustí. Je to zatraceně čtivé a má to velmi sympatické a inteligentní postavy.
Manželé Eversmanovi, James a Elle, mají už před touto událostí pevný vztah, ale setkání s odstřelovačem jim prověřuje jejich vůli žít a týmovou spolupráci.
Postavy jsou opravdu neskutečně dobře napsané. Okamžitě jsem se vžila do Elle - i když já bych sniperovi podlehla hned na začátku - u které jsem obdivovala její odvahu. Ani James nebyl za Elle pozadu. Ačkoli nejsou jedinými postavami příběhu - v průběhu knihy se jich tam pár ještě ukáže, ale ty jsou spíše do počtu, nežli k užití a zalíbení - jsou zapamatovatelní.
A je tu ještě jedna postava, která za mne nemá chybu, a tou je onen odstřelovač.
Nemám ráda, když je v knihách hned odhalen vrah, ale zde? Jeho zapojení do dění, skrze kapitoly z jeho pohledu, činí knihu neodložitelnou. 

Opět, bez přečtení anotace a očekávání, s tímto pocitem jsem knihu otevřela a opravdu, nebýt různých povinností, měla bych ji přečtenou během hodin. Takhle jsem ji četla tři dny, ale že by to vadilo, či měnilo něco na tom, jak se mi kniha líbila? Ani zdaleka. Tohle bylo zatraceně dobré, přímo skvělé!

"Když tě přepadnou ze zálohy, jsi přesně tam, kde tě nepřítel chce mít. 
To on naplánoval tenhle střet. 
Jestliže zůstaneš na místě a budeš se snažit bojovat za jeho podmínek, zemřeš."

Autor postavám nedal ani minutu oddychu, čímž pádem oni nemají čas na nudu. Jejich jedinou starostí je, zdali se z této patové situace dostanou živý. Ale víte, co mne na knížce přišlo úplně to nejlepší? To, že postavy nelení a opravdu přemýšlejí! Několikrát vyrukují s nějakým plánem, a i když se setká s nepřízní osudu, nevzdávají to a zkoušejí to dál. Příběh nemá času nazbyt, jelikož se odehrává během pár hodin. Jestli se z toho hlavní hrdinové dostanou je pouze a jen na nich.

Je to nepředvídatelné, je to k neuvěření šíleně dobře propracované - vykreslení postav a prostředí. Na necelých 260 stránkách se autorovi podařilo napsat tak skvělý thriller, ze kterého mi běhal mráz po zádech! 
Prvotina Taylora Adamse mi vytřela zrak a nenechala mě vydechnout. Originální, nepředvídatelné, styl psaní, který vás žene kupředu a vy za žádných okolností nemůžete, ani nechcete, knihu odložit.

Co vás možná zaskočí je závěr knihy, který nabírá na spád a může se jevit jako nereálný, možná i přitažený za vlasy či vystřižený jak ze superhrdinského filmu ale... k čertu s tím!
Mě se Na dostřel šíleně líbilo, nechápu v jaké noře jsem se schovávala minulý rok, když vyšla kniha Není úniku, ale už jsem venku a jdu si pro ni!
Ode mne si tedy kniha odnáší velká doporučení. Pro fanoušky thrillerů a Taylora Adamse je to totální must-read!


Za poskytnutí knihy na recenzi vděčím nakladatelství Kalibr a Euromedia

Pokud jsem vás na knihu Na dostřel nalákala, na Knižním klubu ji koupíte se slevou.

nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

10 komentářů:

  1. Jsem moc ráda, že se ti kniha líbila! Doufám, že se brzy dostaneš i k Není úniku a jsem zvedavá, jak se ti bude líbit ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky! :D
      Včera jsem si zrovna Není úniku pořídila, a sakra, strašně moc se na to těším! :D ♥

      Vymazat
  2. Na knihu jsem se dívala v knihkupectví a velmi mě zaujala. Těším se až si jí přečtu. Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujiii! :D
      Určitě se po knize podívej! Doufám, že se ti bude líbit, tak jako mě! ♥

      Vymazat
  3. Je super, že se ti kniha líbila, já jsem si ji užila se vším všudy :-) Už abys měla přečteno i Není úniku, ráda se pak mrknu na Tvůj názor :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už mám Není úniku koupenou, tak snad se ke knize o Velikonocích dostanu! Strašně se na to těším! :D ♥

      Vymazat
    2. Tak snad si čtení užiješ. Pevně doufám, že tě kniha nezklame :-) Podle ohlasů je totiž ještě lepší :-)

      Vymazat
    3. Slyšela jsem, a také doufám! A doufám, že se dočkáme v češtině té jeho třetí knihy, které vyšla v roce 2015. :D

      Vymazat
  4. Prodáno!!!!! :O Potřebuju! Teď jen uvažuju, zda budu půjčovat nebo rovnou pořídím :D ale fakt, potřebuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potřebuješ! Takže si to koukej mazat koupit! :D
      A nezapomeň si pořídit i Není úniku. :D Tu jako potřebuješ taky :D

      Vymazat