Nevím kudy kam | Gayle Forman




Nevím kudy kam | Gayle Forman


Originální název: I Have Lost My Way
Autorka: Gayle Forman
Série: -
Díl: -
Počet stran: 248
Vazba: Paperback 
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2019 
Hodnocení na Databázi knih: 82% 
Hodnocení na Goodreads: 3.73
Hodnocení na ČBDB: 88%




Náhoda svede dohromady tři teenegery, každého trápícího, ztraceného ve vlastním životě. Nemohli by být více odlišní, ale právě teď jsou si blíže než dvě strany mince.
Tři postavy, tři příběhy, sjednocující se v jeden, s cílem nalezení významu, vás nenechají chladné. Alespoň mě nenechaly.

Novinka od Gayle Forman, autorky Zůstaň se mnou nebo Byla jsem tu, mi nemohla uniknout. Ačkoli jsem od autorky ještě nečetla všechny její knihy, tato si mne okamžitě získala svým názvem. Slova nevím kudy kam i mě totiž v poslední době doprovází na každém kroku.

Jsou sice tři cizí lidé, každý žije jinak a má jiné problémy,
ale ocitli se v ordinaci, kde se smutek měří ve stejných jednotkách.
Měří jej ve ztrátách.

Bez přečtení anotace a nějakých očekávání - tak jsem se do knihy pustila. Se začtením jsem neměla žádný problém a s postavami už vůbec ne. Téměř okamžitě jsem propadla příběhu, jenž je vyprávěn z pohledů všech tří hlavních postav.

Freya, hudební hvězda, která má našlápnuto ke skvělé budoucnosti, přišla o hlas. Co si o ní pomyslí její fanoušci až to zjistí? Bez nich nemá nikoho. Zároveň se neustále trápí s odchodem jejího otce, který její rodinu v dětství opustil.
Harun je muslim, smířený se svou jasnou budoucností, jenž mu nalajnovala rodina. Jenže, co když to není to, co chce? Proč by měl být s tím smířený, když má vlastní sny, které by chtěl následovat? A co když v něm někdo probudil tu chuť opět začít snít?
Nathaniel měl zprvu skvělý život - kompletní rodinu, stipendium, zdárnou budoucnost a skvělý kamarádský vztah s otcem - ale všechno se mění s odchodem jeho mamky, a je načase dospět. Jenže bude stačit, aby dospěl jen on?

Každou postavu se Gayle podařilo vykreslit tak, že bylo nemožné neoblíbit si ji. Dala jim i tu hloubku, kterou cítíme ze slov nevím kudy kam - bez jiskry, ztracené.
Ale ať nemaluji hned čerta na zeď, kniha je opravdu vhodná pro young adult čtenáře, jelikož obsahuje klasické prvky jako jsou trable s rodiči, gay kluk či láska na první pohled.
Díky střídání úhlu pohledu, a také kapitol odehrávající se v minulosti, dostáváme možnost poznat postavy opravdu důkladně, sžít se s nimi, vybudovat si k nim nějaký vztah.

Nejsem fanoušek knih, které se odehrávají v krátkém časovém úseku. Někdy se za tu krátkou dobu nedokážu začíst či ztotožnit s postavami, ale to co předvedla autorka v této knize mě opravdu překvapilo.
Na necelých 250 stránkách se autorce podařilo vymyslet opravdu působivý, emoční příběh, který nevím, jestli by mohl být reálný, ale to nevadí. Ve chvíli, kdy jsem potřebovala učinit rozhodnutí, mi tato kniha v určitém smyslu otevřela oči, pomohla mi vyjít ven ze slepé uličky.


Píseň napsala autorka Libba Bray a nazpívala třináctiletá Sasha Abner pro I Have Lost My Way audioknihu.

V průběhu knihy byla několikrát zmíněna píseň Bílé šaty, kterou Freya nazpívala ještě před tím, než se z ní stala hvězda. Po maličkém pátrání jsem zjistila, že píseň opravdu existuje, a to v audioknize. Já jsem ji poslouchala po celou dobu čtení, nemohla jsem ji dostat z hlavy. A i nadále ji poslouchám.

Celá kniha jede na takové vlně tajemna, kdy je vám po malých dávkách servírováno něco málo z života každé postavy. Žene vás to kupředu, nechtíc přestat číst. 
Nebo alespoň tak jsem to měla já. Kniha mě chytla a nepustila. Nebýt práce a spánku, přečetla bych ji za jedno odpoledne.
Co mě ale zamrzelo, a to opravdu hodně, byl otevřený konec. Když už to opravdu pro vývoj příběhu i postav vypadá nadějně, autorka to utnula. Kruci, jak já jsem si rvala vlasy! Opravdu mě to zaskočilo a ráda jsem tedy nebyla. O to více mě pak zaskočilo zjištění, že se jedná o samostatnou knihu. 
Nezbývá mi teď nic jiného než doufat, že to jsou autorčina pomyslná zadní vrátka, a že se jednou k příběhu vrátí.

Nevím kudy kam vám s klidnou myslí mohu doporučit. Je to skvělý příběh, dojemný a plný naděje. V porovnání s autorčinými předchozími knihami tam je mírný pokles, ale kniha rozhodně stojí za přečtení, a pokud máte rádi autorčin styl psaní, tak je tato kniha pro vás jasný must-read.
Za mě hezké čtyři hvězdičky a těším se, co řeknu na zbytek autorčiných knih, které jsem dosud nečetla.

Za poskytnutí knihy na recenzi vděčím nakladatelství Yoli a Euromedia

Pokud jsem vás na knihu Nevím kudy kam nalákala, na Knižním klubu ji koupíte se slevou.

nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

8 komentářů:

  1. Poprvé jsem od Gayle četla knihu Byla jsem tu, a ta pro mě byla poměrně zklamání. Po tvé recenzi, ale pravděpodobně autorce dám ještě šanci. Vypadá to na dobrý oddechový příběh :) Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujuu! ♥ Já jsem od autorky četla jako první knihu Jestli zůstanu, a ta se mi líbila docela dost. A pak přišla kniha Jen jeden den a ta byla fakt skvělá! Nevím kudy kam sice naštve svým koncem, ale jinak je to vážně skvělá knížka. Oddechovka jak vyšitá. Mě se to hodně líbilo, chtěla bych další knihu, nebo knihy s těmito hrdiny, tak snad se ji někdy dočkám!
      A btw... poslechni si tu písničku! Je fakt boží! Nemohla jsem uvěřit, že to opravdu nazpívala třináctiletá holka! :D ♥

      Vymazat
  2. Pěkně napsaná recenze :) Knihy od Gayle Forman mám ráda, takže se určitě chystám i na tuhle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujii! ♥ Určitě se po knize mrkni, stojí za to! :)

      Vymazat
  3. Ta písnička je nádherná!!! T.T asi ji teď budu poslouhat pořád dokola! Jak to jako, že to má otevřenej konec?!?! Já od autorky četla dvě kniha a ty miluju! Uvidím jestli se mi někdy naskytne možnost nahlédnout i do téhle... ale bože, ta písnička?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JÁÁÁ VÍM! Je úplně boží! ♥ Je to takový ukončený, neukončený :D Ale stejně se mi to děsně líbilo :D Jestli chceš, tak ti ji klidně půjčím :D

      Vymazat
  4. Od autorky jsem ještě nic nečetla, ale tohle by mohla být příjemná oddechovka. Ale jako ten otevřenej konec? To já fakt nemám ráda... :-( Mám radši, když mi to autor prostě předloží. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! :D Vůbec jsem to nečekala a pěkně mě to naštvalo! :D Ale máš pravdu, jako oddechovka je to super a určitě doporučuji! ♥

      Vymazat