Sedmilhářky | Liane Moriarty

Sedmilhářky | Liane Moriarty



Originální název: Big Little Lies
Autorka: Liane Moriarty
Série: -
Díl: -
Počet stran: 440
Vazba: Paperback
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2017
Hodnocení na Databázi knih: 87% 
Hodnocení na ČBDB: 88%

Nový začátek, to právě teď potřebuje Jane, svobodná matka, vychovávající pětiletého Ziggyho. A tak se přestěhují na zdánlivě klidné místo u pláže. Náhodou se skamarádí s potrhlou Madeleine a dokonalou Celeste a jejich dětmi. Na první pohled byste si nikdy netiply, že tyto ženy nemají jednoduché životy, právě naopak. Pronásledují je lži a tajnosti. Hned první den školy, je Ziggy obviněn ze šikanování Amabelly, dcery Renaty. Renata je zámožná matka, která se na svoji dceru upíná, protože ji manžel přehlíží, ale hlavně, je to Madeleinin nejhorší nepřítel. Tedy, hned po nové manželce jejího ex-manžela. Jednoduchost zde neexistuje. Vše je komplikované a propletené, ale nikdy nic nezůstane utajené navždy. A dlouho vyústění na sebe nenechá čekat. V den kvízového večera se přetekl pohár, a někdo za to musel zaplatit tu nejvyšší cenu.

Hned na začátku, se čtenář ocitá v průběhu vyšetřování smrti. Ano, někdo zemřel, a stejně jako vyšetřovatelé, tak i čtenář, se v osudech všech aktérů snaží nalézt osobu zodpovědnou za smrt dané osoby. A podezřelými jsou všichni, takže pokud někdo skrývá tajemství, měl by být na pozoru.

Kniha obsahuje opravdu spoustu postav, převážně jsou to rodiče dětí ze školy, ale hlavními postavami jsou tři kamarádky - Jane, Madeleine a Celeste.

Jane je nevýrazná mladá žena, která potřebovala už pryč od svých rodičů, od své minulosti, a tak se se svým synem rozhodla odstěhovat. Jenže se Ziggym je spojené tajemství, zážitek, které ji ubíjí a stále straší. S příjezdem do nového města doufá v nový začátek, ale hned je její syn obviněn z napadení, a tak je Ziggy terčem zlých pohledů od dětí, a Jane od rodičů. Ještě, že má po svém boku Madeleine.
Madeleine je matka, která svůj čas věnuje místnímu divadlu, za který by dala život. Mad má povahu výbušnou, ale jinak je to ta nejlepší kamarádka do nepohody. Je už podruhé vdaná, docela i šťastná, jen je nyní v neustálém strachu o svoji dospívající dceru Abigail. Abigail totiž začíná více tíhnout ke svému otci a jeho nové ženě, což Mad rozpaluje doběla, protože on je opustil, když se Abigail narodila.
Celeste se na první dojem může zdát jako tichá, dokonalá, až přímo dokonalá, a kypící štěstím. Jenže opak je pravdou. Dříve byla Celeste právničkou, jednou z nejlepších, ale po porodu dvojčat zůstala doma s nimi. Jejich rodina ale není perfektní, jak se z fotek v rámečkách může zdát. Celeste si stráží tajemství obřích rozměrů, kvůli kterému už nejednou chtěla udělat konečné rozhodnutí. Ale pokaždé změní názor, a nadále předstírá, že vše je v naprostém pořádku.

Opravdu náhodou, byly osudy těchto žen vybrány, aby se setkaly a skamarádily, a i když každá se se svou bolestí trápí sama, společně jsou silnější.

V dubnu tohoto roku jsme se dočkali stejnojmenné minisérie, která byla vysílána na HBO. Hlavní role si střihly opravdu významné osoby, jako Nicole Kidman či Reese Whiterspoon. Přiznám se, že já jsem první viděla seriál, který jsem přímo hltala. Jo, tak dobré to bylo. Dokonce i mojí mamce se to líbilo. Až teprve pak jsem se pustila do knihy, a ta se tedy v pár případech liší. Například v knize má Mad tři děti, v seriálu pouze dvě. A naopak v seriálu má Mad románek, o kterém v knize nic není. 
Nejvíce mě asi mrzí, co se týká mediální propagace, ten humbuk kolem této knihy, který ji zajistil druhou sérii. Štve mě fakt, že se z této samostatné knihy snaží vytřískat více peněz. Nemám nejmenší ponětí, o čem by mohl být příběh v další sérii, jedno je ale jisté. Až bude druhá série venku, nenechám si ji ujít. Nebudu si moct pomoci.

Když jsem knihu poprvé dostala do rukou, byla jsem nadšená! Strašně se mi líbí ta seriálová obálka, mnohem více než první vydání v češtině. Co vás ale určitě může na první pohled vyděsit, je počet stánek, protože ta kniha je opravdu tlustá. Ale ujišťuji vás, nudu v této knize nenajdete. Hned od první stránky jsme vrženi do vody, v podobě vyšetřování, a my, jakožto čtenáři, jsme zvědavý, co bude dál. Obáváte se více aktérů, postav, a zda se mezi nimi zvládnete orientovat? Naštěstí má autorka takový mistrný talent, že každá postava je svá, každá je jiná, a také každá je tak snadno uvěřitelná, že je snadné s nimi soucítit, či sympatizovat.

Kniha Sedmilhářky byla má první zkušenost s autorkou Liane Moriarty, a rozhodně ne poslední. Kniha mě překvapila úplně ve všem, nejen na konci v odhalení, ale také ve stylu vyprávění a skvělé charakteristice postav. Zároveň ten nádech tajemna, který knihu neustále provázel, ten byl přímo epický. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Opravdu bravurně napsané, a s koncem jsem naprosto spokojená. Takže já doufám, že nyní už neváháte, a knihu si přečtete. Věřte, nebudete toho litovat.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Dobré Knihy.cz

Zdarma ukázka knihy je dostupná zde

Knihu si můžete pořídit zde.

nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, na knihu jsem se těšila, ale poslední dobou slýchám rozporuplné názory. :)) Stejně mi nic nezabrání v přečtení. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře. Já jsem si také prvně nebyla jistá, ale kniha je opravdu suprová, a doma mám nyní z knihovny půjčené od této autorky ještě Tři přání a Poslední výročí. Těším se, jaké to bude, a jestli je to stejně dobré, jako Sedmilhářky. Tak snad si brzy na ně najdu čas. :)

      Vymazat