Nezdravá závislost na funko pop figurkách | Co to je a kde je sehnat?


Kde to všechno začalo... Ano, už vím! Všechno to začalo letos v březnu, kdy jsem dostala k  předčasným narozeninám, od svého mladšího bratra, svoji první funko pop figurku, Sherlocka Holmese. Už dlouho jsem tyto malinkaté postavičky obdivovala, podobně asi jako každý, jen mě neustále odrazovala cena za jednu postavičku. Víte, že stojí jako jedna kniha? Jako, to se asi někdo zbláznil?! Ale když se mi do rukou dostal Sherlock, tak jsem podlehla jeho roztomilosti. A tak začala moje posedlost funko pop figurkami, ale teď ta důležitá otázka, na co to vůbec je a kde je sehnat?

Většina z vás určitě má účet na instagramu, kde na tyto figurky nejčastěji natrefíte. Má je totiž každý druhý v zahraničí, a určitě je snem každého alespoň jednu postavičku vlastnit. Jenže, k čemu je to dobré? Vždyť je to jen kus plastu, na který se v knihovně práší.

Tento stejný názor jsem měla donedávna i já. Na co to vůbec je, vždyť jenom stojí a jsou na okrasu, jenže s příchodem mé první postavičky jsem roztála, a od té doby jsem si každý měsíc pořídila alespoň jednu. A kolik že jich mám? 

K dnešnímu dni v mé knihovně objevíte přesně 27 funko pop postaviček, a ano všechny jsou mé. Sbírám je doma jenom já. Asi si zrovna myslíte, že jsem milionářka, ale ujišťuji vás, že nejsem. Jsem jen obyčejná holka, která nejenže pracuje, ale také dálkově studuje vysokou školu. Podobně jako s knihami, i figurky si kupuji sama, i když občas některé získám jako dárek. 

A jaké že figurky vlastním? Všech 27 jsem stihla nasbírat za deset měsíců. Jako vážně. Asi bych se měla stydět. Mám Sherlocka, kterého jsem tedy dostala, pak jsem ještě nedávno dostala Lenku v hábitu a Severuse Snapea, zbytek jsem si pořídila sama. Jsem hrdou majitelkou Clarke a Lexi z The 100, dvou funko Harryho Pottera - s koštětem a s věšteckou koulí - Lenky s lví hlavou, Hermiony v plesových šatech, a Hagrida. To je prozatím má sbírka Harryho, ale rozhodně s ní ještě nekončím. Dále mám Bellu ze Stmívání ve svatebních šatech, Carrie z hororu od Kinga, Reginu z OUaT, Harley Quinn, Poa z Kungu fu Pandy, Petera Parkera, alias Spider-mana, s tou hlavou na pérku, paní Pottsovou, konvičku z Krásky a zvířete, Willa Turnera z Pirátů z Karibiku, Elsu z Ledového království a Katniss Everdeenovou. Ještě nekončím, pak mám Froda a Samvěda z Pána prstenů, Wonder Woman a Stevea Trevora a v neposlední řadě tři funko ze seriálu Gotham, Bruce Waynea, Selinu Kyle a Harveyho Bullocka. Málem bych zapomněla na malou Eleven, kterou mám na klíčích, ale tu nebudu počítat.

Ale teď otázka, k čemu je to dobré? Pokud máte účet na instagramu, asi moc dobře víte, že když je vyfotíte, získáte více 'lajků' a více 'followerů', kteří vám je závidí. Na fotce vlastně postavička slouží jako náhrada za postavu, či možná dekorace, a svoji roztomilostí fotku dokrášluje. I já je na svých fotkách využívám. Mám jich tolik, a ráda se s nimi chlubím, protože jsou opravdu nádherné. 

Když jsem dostala svoji první postavičku, měla jsem takovou ohromnou radost! Jenže když ji prvně viděla moje mamka, tak ta takovou radost neměla. Nesnáší totiž herce Benedicta Cumberbatche, a ta funko je mu tak straně podobá, že prostě ne. Mamce se vůbec nelíbila. Ale postupně s dalšími i ona jim přicházela na chuť, protože, kdo by jim odolal, že? Naopak můj bratr se mi rád a často posmívá, a říká, že jsem dítě. Nic si z toho nedělám, a odpovím mu na to, vždyť jsou mi tři roky, a funko pop figurky jsou od tří, tak co naděláš? A on se směje dál.

Kromě mé rodiny ví o mé závislosti i pár lidí z práce. Letos jsem dokonce obdarovala kolegyni postavičkou Harley Quinn, která mi ji tolik připomíná! A pak je tu ještě jedna kolegyně, která je obrovskou fanynkou Tolkiena. Takže když mi dorazily figurky Froda a Samvěda, musela jsem jí je donést ukázat!

A teď ta nejdůležitější otázka. Mám jich tolik, jsem opravdu milionářka, nebo snad čarodějnice? Ani jedno, spíš se považuji za šťastlivce. Nevím jak vy, ale já funko pop figurky objednávám jedině na eBayi. eBay byl moje posedlost už dávno předtím, ale nyní jsem tam častěji než na facebooku! A hlavním důvodem, proč si je objednávám právě z eBaye, je cena

Asi jste si už každý všiml té přemrštěné ceny u nás v Čechách, 350 - 450,-. Jako vážně, zas takhle bohatá nejsem, takže jsem se uchýlila k eBayi, kde jsem většinu svých postaviček pořídila do 300,-, i s poštovným v ceně. A co ten zbytek, když píšu většinu. Tak pár postaviček, přesněji to byly postavičky Po, Katniss, Bruce, Selina, Harvey a paní Pottsová, mě každá vyšla asi za 60,-. Asi si říkáte, jak je to možné, a já chci taky! Získala jsem je v aukci, kde jsem přihazovala, a po uplynulé době, je i vyhrála. Přišly mi všechny v jedné krabici, tedy ne v té originální, ale koho to zajímá, když máte 6 postaviček za cenu jedné. Plus, každá má na noze logo, takže opravdu jsou originální. Od té doby, se mi už žádné další takhle levně sehnat nepovedlo, ale já se nevzdávám!

Mám dokonce i své oblíbené prodejce, a těmi jsou - blowitoutaherevideogamesupplyzavko-inc, deepdiscount, bestservice2015 či amma77777. Někteří prodejci jsou opravdu skvělý, protože od nich vám postavičky dorazí do týdne, maximálně deseti dní, od odeslání. Naopak jiní prodejci, tak ti mají dlouhou dobu doručení, a ta se pohybuje okolo tří až čtyř týdnů. Pokud byste si rádi nějakou postavičku objednali, tak vám doporučuji první tři prodejce. Právě tito tři prodejci mají tu nejkratší dobu dodání!

Když jsem se nedávno zmínila, že kupuji postavičky jedině na eBayi, tak se mi dostalo i menší kritiky ve stylu, že mé postavičky určitě nejsou pravé, že jsou fake, podvrh. Nechápu proč si to kdekdo myslí. Je to kvůli té ceně? Jakože já za danou postavičku dala o poloviční cenu, a vy si ji koupili v prodejně či na oficiálních stránkách za plnou, takže já mám podvrh a vy originál? Dovolte mi vás vyvést z omylu. Z eBaye vám taktéž postavička dorazí v originální krabici - záleží na tom, pokud kupujete u oficiálního prodejce, a ne u prodejce, co prodává pouze na aukce - a stejně jako vaše postavička, i ta moje, má na noze logo firmy. Dokonce jsem si to i sama ověřila, když jsem si nedávno - poprvé v životě! - pořídila funko, tady v Čechách v JRC Gamecentru s obrovskou slevou. Porovnala jsem ji s jinou postavičkou, zrovna s tou, co mi mamka pořídila skrze eBaye, za 250,-, a logo tam opravdu bylo. Takže pokud stále pochybujete ohledně eBaye, tak vážně nemusíte. Mám s touto stránkou a s prodávajícími opravdu skvělé zkušenosti, takže si nemůžu na nic stěžovat.

To nejlepší nakonec, jaké postavičky mám nyní v hledáčku. Tak první, ta moje nejvíc aktuální, kterou opravdu potřebuji, je tančící klaun Pennywise s lodičkou, nebo balónkem, z hororového filmu To. Kromě toho, mám dále vyhlídnutého bubáka Nevilla Longbottoma, Severuse Snapea, převlečeného za Nevilla babičku. Jenže stejně jako Pennywise, je i Boggart, limitovaná edice, takže jsou tyto postavičky extrémně drahý, takže stále vyhlížím, jestli je někde neobjevím levněji. Držte mi palce! A kromě těchto bych si strašně moc přála jakoukoli figurku ze Stranger Things! Jelikož jsem posedlá tímto seriálem, je mým obřím přáním, vlastnit všechny postavičky z tohoto seriálu. Nejvíce ale toužím - opět - po limitované edici Eleven, té s těmi vlasy. Ach bóže, já budu brzo na mizině!

A jaký je váš názor na funko pop figurky? Máte nějaké, nebo jste jim ještě nepodlehli? 😊



nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

18 komentářů:

  1. Miluji Funko Pop, já je tedy sbrám asi od minulého roku, ale mám jich oproti Tobě minimum :D Jinak Funko Pop znám už leta, ještě v době, kdy nebyly vůbec takhle profláknutý, tak jsem koupila přítelovi Kapitána Ameriku. Já vlastním Daryla Dixona, Groota, Ijáčka, Fluffyho, Hrabáka, Grinche a Aquamana.
    Beauty of pink / Knižní regál
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To přijde! Určitě mě brzy dohoníš. :D ÁÁÁÁááá, taky chci Hrabáka. Zrovna nedávno - jo, jsem ostuda - viděla Fantastická zvířata a Newta a Nifflera potřebuju!! :D

      Vymazat
  2. Úplně ti rozumím - tedy s tou posedlostí. Mě jak něco takového čapne, tak to leze dost do peněz. Funko ještě žádnou nemám, ale už čtrnáct dní uvažuji o Geraltovi a Severusovi. Jediné, co mě odrazuje, je nutnost zaslání poštou. Kdyby tak byly tyhle postavičky k dostání v nějakém obchodě, tak neváhám a už je dávno mám. Držím palce, ať seženeš ty vytoužené a já zkusím obejít obchody a sehnat ty dva :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky bohu! :D :D To je škoda, že zatím žádnou nemáš. Jsou i u nás k dostání, jen bohužel v kamenných prodejnách vyjdou draze. Doporučím ti prodejny JRC Gamecentrum. Nevím, jak v jiných městech, ale v Praze jich je mnoho. A právě mají ve slevě třeba Hermionu s plesových šatech nebo Brumbála za 200,- :)

      Vymazat
  3. figurky se mi moc libi, ale nemam zadnou... pro me jsou zavislosti samotne knihy a taky sem tam nejaky ty privesky, ktere na nich jsou povesene :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viděla jsem tvoji knihovnu, a moc ti tvé přívěsky závidím! A také ti závidím samotnou knihovnu přes celou stěnu! Chci taky! A co se týče funko, co ty víš, třeba se ti poštěstí a brzy nějakou získáš. :)

      Vymazat
  4. Skvělý článek a parádní sbírka funko :) Já taky do nedávna moc nechápala,co na nich všichni vidí. Ale k Vánocům jsem si pořídila Groota a asi už u mě začíná ta posedlost, protože hned chci i Rocketa, Harryho nebo Jamieho Frasera. Ale zatím odolávám, protože ty ceny jsou děsné :D A na E-bay jsem zatím nikdy nenakupovala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jamieho Frasera bych chtěla tady! :D Ale u nás jsem ho ještě nenašla, a na eBayi stojí asi 7k,- Jako to nemyslí vážně? :D Mrkni na eBaye, ceny tam nejsou tak strašný. Zrovna nedávno jsem si ta koupila funko Eleven ze Stranger Things za 125,- a mamka mi tam pořídila Lenku za 250,- Obojí bylo s poštovným zdarma. :D

      Vymazat
  5. Já ty figurky už fakt chci. :D Zatím nevlastním ani jednu, ale doufám, že se to brzy změní. ;-) Jdu omrknout eBay.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedivím se ti! Jsou prostě boží! :D Mám radost, že jsem tě, svým způsobem, ukecala, aby ses podívala na eBay. Jak říkám, nikde jinde nekupuji, tedy kromě JRC prodejen tady v Čechách. :D

      Vymazat
  6. Ahoj. Článek super, ale nepřipadá mi v pořádku nabádat lidi k nakupovani fake věci. Vim, ze ti muzou připadat jako originaly, ale nejsou. Nezáleží pouze na postavicce, ale i na krabičce. Vyrazit ji na nohu můžou cokoli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Díky za komentář. :) Nikoho nenutím, aby si je hned koupily. Jediné, k čemu je nabádám, jak ty píšeš, je, aby se podívali na levnější variantu. Je na každém, jak své peníze investuje, a do čeho.

      Vymazat
  7. Měla jsem na ně stejný názor jako ty - na co tyhle figurky jsou? Na fotkách se mi líbily, ale neviděla jsem v nich žádný smysl. Ještě navíc ta cena! Jenže pak Kamča z @zasitavknihach prodávala Lenku Láskorádovou asi za 250,- i s poštovným a já ji prostě musela mít! Doma se mi také každý smál, že jsem dítě a proč má tak obrovskou hlavu. Ale mně to bylo jedno :) Mou druhou byla Hermiona v plesových šatech za 200,- v JRC, z čehož jsem měla strašnou radost :) A další dvě - které jsou momentálně poslední - jsem si odkoupila opět od Kamči za skvělé ceny. Byla to Bella z Krásky a zvířete v těch úžasných žlutých šatech a Daenerys z 1. série Game of Thrones.
    Nejsem jimi úplně posedlá, ale líbí se mi. V budoucnu bych si chtěla pořídit všechny postavy ze Starkovy rodiny z Got a samozřejmě co nejvíce postav z Harryho. Ale teď musím šetřit, takže se uvidí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem hrozně ráda, že v tom nejsem sama! :D Ještě teď, spíš pořád, mi můj mladší bratr říká, že jsem dítě :D Mamka říkala to samé!!! :D Proč má tam obří hlavu?! Úplně ji slyším. :D Ouuu, Bellu ti závidím! Tu bych také chtěla. A GOT si jednou plánuji pořídit, ale nyní je na prvním místě Harry Potter. V pátek jedu do Prahy a doufám, že v JRC ještě objevím Brumbála a Pecivala! Ach božééé! Viděla jsem Fantastická zvířata, a to je tak božííí! Potřebuju Mloka (Newta)!!! :O :D

      Vymazat
  8. Taky jsem ze začátku říkala, že jsou ti lidi snad blázni, aby si kupovali tak drahé "dekorace" nicméně sama začínám o nějaké figurce uvažovat, tak uvidíme, možná se nakonec hecnu :-) Na fotkách totiž vypadají fantasticky :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Zbožňujem funko figúrky a super typy v článku, za čo ďakujem. Ja som šialenec a občas si doprajem drahšiu výrobu a tým myslím custom funko pop. Napríklad z hry Dragon Age by som sa nikdy nedočkala figúrok a jedna veľmi šikovná dievčina z Ameriky mi spravila Solasa, Cullena a Doriana na objednávku. Niekedy je aj toto možnosť len to chce veľa šetriť :D

    OdpovědětVymazat
  10. Tyjoo :D já bych taky chtěla tolik figurek úplně je miluju. Když třeba toho herce nemůžu vidět naživo tak koupím tohle .. sice mám jen 1 ale to jen proto že nevím kde to mám nakupovat .. A toho eBaye se bojím nevím proč ale je to tak .. nevím jeslti dorazí tak jak vypada na obrázku a tak zejo ..A když to zaplatím tak jeslti to vůbec přijde zejo .. prosím o odpověď:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Děkuji za komentář! :D
      Všechny ty prodejce, co jsem vypsala, ti mohu doporučit, ale bohužel jeden už neposílá do České republiky. V současné době nakupuji od jednoho prodejce - videogamesupply. U něj vím, že mi postavičky vždy dorazí, v pořádku a v čas. Jednou se mi stalo, že nedorazily v čas a sám prodejce mi odpověděl, že je odesílal, ale že se musely někde zdržet. Do dvou dnů opravdu dorazily, takže naprostá spokojenost.
      Jen smůla je, že v poslední době začal prodejce navyšovat poštovné. Když jsem od něj nakupovala poprvé, měl poštovný na 113,-, teď je na 179,- když mrkneš na aukce.
      V brzké době budu muset najít nového prodejce, ale dokud bude mít cenu v pohodě, do 350,-, tak u něj budu nakupovat. :)
      Jinak pokud ti nevadí cena, která se teď pohybuje okolo 310,-?, tak ti tohoto prodejce moc doporučuji! ♥

      Vymazat