Replika | Lauren Oliver


Replika | Lauren Oliver







Originální název: Replica
Autorka: Lauren Oliver
Série: Replika
Díl: 1.
Počet stran: 456 
Vazba: Hardback
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2018 
Hodnocení na Databázi knih: 77%
Hodnocení na Goodreads: 3.7
Hodnocení na ČBDB: 80%


Lyra nikdy nepoznala jiný život, než život v Havenském institutu. Neustále obklopená doktory, sestřičkami, a hlavně mřížemi, jež obepínají celý soukromý ostrov, kde institut stojí. Pravidelné dávky prášků a injekční stříkačky, na to je zvyklá, to je její jediná jistota. Co Lyru odlišuje od lidí je prostý fakt - není člověk. Je replika, lidský model stvořený doktorem Saperstienem, od nichž se dožaduje jediného, poslušnosti, aby na nich mohli testovat nové léky. Nebo tak si to alespoň Lyra, jinak také číslo 24, do teď myslela. Jenže se u ní projevují jisté příznaky, nevolnost, nechuť k jídlu, což znamená jediné, brzy půjde do Pohřebního ústavu. Jenže to je zastíněno aktuální zprávou - někdo uprchl, jedna mužská replika. Náhoda či osud, tyto dvě repliky svede dohromady chvíli před tím, než vše, co dosud znali, zmizí v plamenech. Nyní jim nezbývá nic jiného než utíkat, protože jestli je najdou, zabijí je.

Naopak Gemma je obyčejná holka, s pár kily navíc, která si i tak prožila své. Celé její dětství se točilo okolo doktorů a nemocnic, jelikož byla velmi nemocná. Právě kvůli tomu, jsou její rodiče velmi ochranářští a pozorní. I sebemenší náznak nevolnosti okamžitě řeší. Ani ve škole to Gemma nemá lehké. Často se stává terčem posměchů od svých spolužaček, které ji s oblibou oslovují Frankenstein. Proto si zprvu myslí, že ten podivný vzkaz prohozený oknem jejího domova, je určen ji. Ale překvapivě není. Její otec něco skrývá, a to něco má co do činění s Havenským institutem. Od rodičů se pravdu nedozví, tak po ni pátrá na vlastní pěst. Ale pravda je ještě děsivější, než si dokázala představit.

Dvě dívky. 
Dva příběhy.
Jeden román. 

Co je tak zajímavé na Replice? Čím je tolik odlišná od jiných knih? Hned na první pohled kniha určitě zaujme svým jedinečným zpracování - dva příběhy, každý z jedné strany knihy, vyprávěn z pohledů dvou odlišných postav. Dvě dějové linky, které mají společnou jednu věc, Havenský institut, se po pár stránkách spojují. Jakmile dochází ke spojení příběhů, čtenář se setkává s již známými dialogy a scénami, jenže rozdíl je v tom, jak je každá z dívek vnímá.
Lyra na svět mimo institut pohlíží s nejistotou a s obavami. Má pro určité předměty své názvy, například pro teploměr teplík, či pro osoby v institutu vytváří přezdívky, jako třeba sestra Ať-tě-to-ani-nenapadne. Co se týká Gemmy, tak ta si odjakživa připadala ve světě jako mimozemšťan, ale nebyla v něm sama. Její kamarádka April byla vždy po jejím boku. Mě osobně nejvíce bavily kapitoly z pohledu Lyry. Přeci jenom Gemma je ta obyčejná a Lyra ta zvláštní, jiná. Také se mi opravdu líbil vztah replik mezi sebou a jejich radost, když získaly svá jména.

"A vůbec, normálnost se přeceňuje." - April 

Množí se otázky, jak nejlépe Repliku číst. Je lepší přečíst si nejprve jeden příběh a následně ten druhý? Nebo na přeskáčku, otáčet knihu po kapitolách. A nebo otázka, stačí mi přečíst pouze jeden příběh, třeba Lyry?
Já jsem se řídila opravdu skvěle sestaveným plánem, jak číst Repliku, a byla jsem opravdu spokojená! Pokaždé, když jsem měla otočit knihu na příběh druhé dívky, nechtěla jsem, jelikož ty kapitoly byly vždy utnuté v té napínavé části, a otočení znamenalo krok zpět!
Jen maličký problém jsem měla se ze začátku s Gemmou. Nemohla jsem se s ní vžít do situace. Prvních pár kapitol mi zpočátku přišly natahované a nezáživné, ale postupně se to zlepšovalo a já si zvykla.

Nesouhlasím s názory ostatních, že stačí si přečíst jen jeden příběh a konec. Tento román vznikl proto, aby byl přečten z obou stran, aby čtenář viděl perspektivu obou dívek. K čemu to potom je, když si přečtete pouze jeden příběh?

Od autorky Lauren Oliverové jsem kdysi četla již jednu její knihu, a to Chvíli před koncem. Podobně jako nyní u Repliky, autorka u Chvíle před koncem vytvořila originální námět - hlavní hrdinka prožívá jeden den stále dokola. Zde to bylo převracení knihy, což knihu učinilo výjimečnou.

Zpočátku jsem byla jak na trní, bála jsem se knihy, příběhů, všeho, jelikož jsem se nechala ovlivnit negativními recenzemi. Začala jsem knihu v mysli zařazovat do škatulky knih, které budou propadák. Jenže já asi budu výjimka mezi většinou, protože mě se opravdu Replika líbila. Neříkám, že to bylo to nejlepší, co jsem od autorky četla, ale kniha mě dokázala udržet v napětí a chtivosti pokračovat dál. A vůbec, autorčin styl psaní je neskutečně poutavý a čtivý, takže jsem knihu zvládla přelouskat za pár dní! Jen je očividné, že se autorka ráda vyžívá v dlouhých popisných scénách, které někdy kazí dojem z knihy a čtenáře brzy unudí.

Pokud se chystáte v nejbližší době pustit do Repliky, doporučuji vám, abyste neměli moc velká očekávání, jelikož příběh je to vcelku jednoduchý a předvídatelný. Ale záleží na čtenáři, sto lidí, sto chutí, každému sedne něco jiného. Repliku určitě doporučuji hlavně mladším čtenářům, ale měli by ji dát šanci i starší čtenáři. Kdo ví, třeba vás překvapí! Já si určitě nenechám ujít druhý díl, který vyjde ještě tento rok na podzim!


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Dobré Knihy.cz 

Zdarma ukázka knihy je dostupná zde

Knihu si můžete pořídit zde.

nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

8 komentářů:

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá vážně dobře, zaujala mě na první pohled. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! ♥ Určitě dej knize šanci. Třeba tě překvapí, tak jako mě. :)

      Vymazat
  2. Autorku mám ráda a Replika mě dost láká, jak říkáš, to zpracování je fakt zajímavé. A vůbec jsem nevěděla, že to má být série, díky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač! Já původně také ne, ale skončilo to docela otevřeně, takže dvojku si nenechám ujít! A určitě se po knize koukni! :)

      Vymazat
  3. To jsi asi jedna z mála, co je nadšená :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím! Viděla jsem všechna ta negativní hodnocení, ale je pravda, že kvůli nim jsem dost snížila svá očekávání od této knihy, a možná to je důvod, proč se mi to tak líbilo! Podobně jsem na tom s knihou Na lovu, u té je to taky na hraně. :D

      Vymazat
  4. Děkuji za recenzi! To je asi první pozitivní recenze, kterou na Repliku čtu. A už se přečetní tolik nebojím. Určitě od knihy neočekávám žádné zázraky, ale líbit by se mi mohla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač! :D Pokud knihu někdy objevíš třeba v knihovně, určitě si ji půjč a přečti! Není to tak hrozné, jak všichni píší. Sice nevím, jak je na tom autorka u zbytku svých knížek, ale třeba tato a Chvíle před koncem se ji vážně povedly! :) Těším se na Ringer, druhý díl, od kterého už maličko očekávám víc, hlavně třeba víc akce a zajímal by mě ten doktor Saperstien! :D

      Vymazat