Šťastně až navěky | Recenze


Šťastně až navěky | Recenze


Originální název: Happily Ever After 
Autorka: Kiera Cass 
Série: Selekce 
Díl:
Počet stran: 368 
Vazba: Hardback 
Nakladatelství: CooBoo 
Rok vydání: 2016 
Hodnocení na Databázi knih: 92% 
Hodnocení na Goodreads: 4.24 
Hodnocení na ČBDB: 80%

Mysleli jste si, že když nám závěrečný díl Selekce - První - přinesl šťastný konec, byl to opravdu konec? Ani nápad! Autorka nám má stále co nabídnout! Ještě před tím, než nadejde čas, aby princezna Eadlyn zahájila svoji vlastní Selekci, je tu tato povídková kniha, jenž nám ve čtyřech krátkých novelách o Královně, Princi, Strážci a Miláčkovi, ukazuje jak svět před Selekcí, tak ale i během ní.
Ještě předtím, než do paláce přišla America, byla tu jiná dívka, která bojovala o ruku jiného prince - Amberly. Amberly je Čtvrtá, což by ji mělo řadit do lepší kasty, jenže ona a její rodina dřou svýma rukama jako nějací osmý, což se také projevuje na jejím zdraví. Vzduch je zde znečištěný a jídlo, o tom se nedá ani mluvit. Dostat se do Selekce by ji i její rodině změnilo život navždy, a zvláště když je Amberly až po uši zamilovaná do prince Clarksona.

Amberly je obyčejná dívka, která se zamilovala do prince, jenže její sen by se nyní mohl stát skutečností, když dostala příležitost bojovat o něj v Selekci.  Jenže ona je jiná než její protivnice, o prince se zajímá, ale ne tím podlézavým způsobem. Díky její nemoci - častým migrénám - se Amberly více sbližuje s Clarksonem, který není takový jaký se na první pohled může jevit. Sice má hluboko v sobě zakořeněné královské zásady, ale v přítomnosti Amberly je laskavý a milující.
Novelka Princ zobrazuje dvě časové roviny - před Selekcí a během ní. Ještě před tím, než do paláce vstoupilo pětatřicet dívek bojovat o ruku prince Maxona, konal se ples na počet jeho narozenin. Spousta lidí byla pozvána, jako třeba Daphne, francouzská princezna, Maxonova nejlepší kamarádka z dětství. Jenže bohužel všechno není tak jaké se může zdát - Daphne je již odmalička po uši zamilovaná do Maxona, takže ho na rovinu žádá o zrušení Selekce a svatbu, on ale odmítá.

Následně se příběh přesouvá do přítomnosti, do prvního dne příjezdu dívek do paláce. Ten večer totiž jedna dívka vyběhla ze svého pokoje, aby se dostala ven na vzduch, do zahrady. Takto se America a princ Maxon prvně poznali, v zahradě, kde America na prince nemohla udělat ten nejlepší dojem, ale jí se to přeci jen podařilo.

Dá se říci, že vás princ Maxon nijak neokouzlí - odmítne svoji kamarádce nějaké hlubší vysvětlení, a její city neopětuje - jenže tak to není. Kdybych nečetla předchozí díly před touto novelkou, Maxon by si mě nezískal, jelikož byl takový nemastný neslaný, ale to říct nemohu. Je to stále stejný ňuňánek, do kterého jsem se v prvním díle zakoukala a moje zamilovanost nepřestala.
Novelka Strážce následuje pro druhém dílu - Elitě - a zobrazuje Aspenův pohled na jeho a Američinu situaci. Jejich láska, která bohužel nemá budoucnost. 

Každý kdo četl původní trilogii, ví, že je zde milostný trojúhelník - America, Aspen a Maxon. Od začátku byl v Američině srdci pouze Aspen, jenže ten ji srdce zlomil, když ji poslal do Selekce. Jenže pak ho zase slepil, když se stal strážcem v paláci, a není pochyb, že ji stále miluje a i ona jeho. Jenže pak se v Aspenově životě objeví dívka, Lucy, Američina komorná, která si protrpěla více než dost.

Nemohu říct, že mám či nemám Aspena ráda, rozhodně z něho na větvi nejsem, ale tato novelka mi ukázala nový směr jak se na něj dívat. Aspen není zlý či podlý, pro Americu by udělal cokoli, jenže bohužel to nestačí. Aspen je odsuzován snad úplně každým kdo knihy četl, a z počátku i já jsem ho neměla ráda, ale nyní musím říct, že už mi ani tolik nevadí. Ale stále si myslím, že on a America, to prostě nejde dohromady. A co se týká Lucy, tak to je zlatíčko, dobrá duše s dobrým srdcem na správném místě. Má za sebou tragickou událost, nikdy se z ní úplně nezotavila, ale s Americou jakoby ožívala.
Jaký lepší název mohla autorka vybrat, než tento naprosto výstižný? Jako miláčka celý národ od začátku Selekce považoval Marleen, jenže ona pak provedla něco neomluvitelného, a teď za to musí pykat.

Od počátku Selekce byly America a Marleen nejlepší přítelkyně, jenže pak se každá soustředila na svoji cestu za princem, že si ani jedna neuvědomovala, co se děje. America se schovávala s Aspenem, i když moc dobře věděla, jak špatně by to mohlo skončit, a Marleen se zamilovala do palácového strážce Cartera Woodworka. Jenže toto je králem považováno za zradu, takže za svoji lásku nyní musí být potrestání, a to na veřejnosti. Jejich trestem je zbičování. 

Marleen je laskavá dívka, která by nikomu nedokázala ublížit, nebo alespoň ne úmyslně. Její láska ke Carterovi ublížila Maxonovi, a jí samotné, ale neměnila by. Carter je úžasný, milující a neexistuje nikdo lepší pro Marleen.
Aby toho nebylo málo, autorka do knihy přidala i další povídky či jenom pár kapitolek. A mě osobně nejvíce dojaly kapitoly z pohledu Celesty. Jednalo se asi o tři kapitoly, ale nacházelo se v nich tolik pocitů, že jsem brečela jako želva! Vím, že je to nemožné, ale tato zkušenost se Celestou proměnila i můj pohled na ni.

Svoji roli v této knize hraje i povídka o komorné Lucy, která je důležitým pilířem. Vypráví příběh mladičké Lucy, která našla své štěstí, tak jako America. A s kým jiným by měl její šťastný konec být, nežli s Aspenem? Ten sice navždy bude milovat Americu, ale Lucy ho činí lepší a šťastnějším člověkem.

A v neposlední řadě, posledních pár stránek autorka věnovala druhému výročí královskému páru. Maxon s Americou slaví úspěch a svoji lásku, takže není divu, že má pro svého manžela America překvapení. A jaké jiné překvapení by mu America mohla dát, nežli oznámení, že je těhotná?

Autorka původní trilogie Selekce, ze které se následně stala pentalogie, Kiera Cass stále má co nabídnout. Svoji sérii rozšířila ještě o tyto nádherné novelky, které obsahují krásné ilustrace až vám oči přecházejí. Já jsem četla již všechny díly Selekce, a musím říct, že tato série je vynikající. Nejen její krásné obálky vám vezmou dech, ale i příběh vás naprosto uchvátí a na některé momenty prostě nedokážete zapomenout - jako ony momenty, které vypráví novelky. 


Nemohu se rozhodnout, která novela mi byla nejmilejší. Bylo naprosto úžasné poznat královnu Amberly ještě předtím, než se z ní stala královna, a dokonce i lepší stránku krále Clarksona. Nesmíme zapomenout také na Daphne a Maxona, kde u jejich příběhu bylo již od začátku jasné, že nemá budoucnost. Podobně na tom byli i Aspen s Americou. Když se na to nyní podívám, rozhodně nejlepší novelou byla ta o Marleen. Když jsem tuto část četla ve druhém díle, brečela jsem tak moc, až jsem přes slzy neviděla. Ano, Marleen a Carter, rozhodně. A pak určitě kapitolky z pohledu Celesty. Ach, ty byly tak dojemné a úžasné! Naprostá senzace. Nemohu knihu hodnotit jinak, nežli pěti hvězdičkami. Sice mám pár výhrad k novelkám, ale jako celek to bylo perfektní!


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.cz 

Zdarma ukázka knihy je dostupná zde.

Knihu si můžete pořídit zde.

nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

4 komentáře:

  1. Shrnula jsi to výstižně a hrozně se mi líbí ty nadpisy :D
    Jinak se mi kniha taky moc líbila, hned bych si ji přečetla znova! Ale neměla bych si stěžovat, jsem právě uprostřed čtení posledního dílu (The Crown) v angličtině :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :D Já bych si také hned přečetla, hlavně tedy druhý díl Selekce, Elitu, ta byla opravdu super! Já jsem Korunu (The Crown) již četla, a bohužel jsem z toho posledního dílu vůbec nadšená nebyla, právě naopak, hodně mě to zklamalo. Dcera byla boží, ale tohle, za mě ani náhodou. :D

      Vymazat
  2. Já se přiznám, že jsem zatím četla jenom první díl a pořád se nějak nedokážu rozhodnou, jestli ve čtení pokračovat nebo ne. Ach jo, když oni si to všichni tak chválí - včetně tebe!
    A mimochodem - hrozně se mi líbí, jak máš tuhle recenzi graficky udělanou, je to vážně pěkné :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mi dlouho trvalo, než jsem se rozhoupala a do dalších dílů se pustila. Dost jsem se bála druhého dílu, ale šíleně jsem si ho zamilovala! Snad více, než ten první :D Kdežto třetí, ten mě maličko zklamal, ale i tak, stále to bylo super. Co se týká Dcery, tak na tu jsem byla velmi zvědavá, a líbila se mi, ale Koruna, kterou jsem četla v angličtině, tak ta u mě totálně pohořela. :D Takže za mě původní trilogie určitě, ale Dcera a Koruna, nic moc. :D A děkuju za pochvalu! Dost jsem si s tím lámala hlavu, ale vydařilo se. :D

      Vymazat