Ségry | Recenze


Ségry | Raina Telgemeier


Originální název: Sisters
Autorka: Raina Telgemeier
Série: Úsměv
Díl: 2.
Počet stran: 208
Vazba: Hardback
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2016
Hodnocení na Databázi knih: 91%
Hodnocení na Goodreads: 4.29
Hodnocení na ČBDB: 90%

Raina si odjakživa přeje sestřičku. Kdykoli sfoukne svíčku na dortu, spadne hvězda na obloze, nebo napíše dopis Santovi, vždy chce jediné, sestřičku. Jenže když se její přání splní, a vysněná sestra se stane skutečností, zjistí, že Amara není taková jakou si ji přála. Co víc, když se pak do rodiny narodí další miminko, bratříček. Vztahy mezi sourozenci prostě nejsou jednoduché. A ani během postupujících let se to nijak zvlášť nemění. Jenže co když vztah mezi Rainou a Amarou, není to jediné, co rodinu ničí? Co když vztah jejich rodičů už není takový, jaký býval? Co když to mezi nimi začne skřípat? A pak důležitá otázka, jak to tato nesourodá rodina přežije týden v autě na rodinném výletě?

Není novinkou, že když je v rodině jedno dítě, jedináček, přeje si mít sourozence. Jenže jakmile ho pak má, touží zase být tím jedináčkem. Jednoduše, je to komplikované. Což také sama na vlastní kůži Raina poznává, když získá mladší sestřičku Amaru, které není taková, jako si přála - je náladová, nepředpovídatelná a energetická.

Na rozdíl od prvního dílu, kde hlavní hrdinka a autorka v jedné roli, měla problémy se zuby a zubaři, nyní řeší další, vážnější problém, se kterým se potýká každý, který má sourozence - a právě tím problémem jsou mladší sourozenci. Raina se svou mladší sestrou Amarou nemá moc dobrý vztah. Již odmala jí Amara opovrhovala, a vlastně jí nesnášela, a to se Raina snažila s ní navázat nějaký vztah. Alespoň ze začátku. Nyní ale trable rodičů, či mladších sourozenců nevnímá. Jedním uchem je pouští dovnitř, ale druhým hned ven. Jenže pak přichází ta největší hrůza jejího života - rodinný výlet. Přežije to?

Rainu jsem si velmi oblíbila již v prvním díle. Její problémy se zuby mě naprosto dostaly, ale více její odvaha, protože zubaři? Bojím, bojím. Nesnáším je, a je pro mě hrůza k ním jen zajít na kontrolu. I v tomto díle jsem měla Rainu moc ráda, jelikož máme mnoho společného. I já mám problémy s mladším sourozencem, bratrem, kdo taky nemá, že? I my dva jsme měli šílené dětství, kdy jsem se milovali, nebo nenáviděli. A stále jsme občas na kordy.


"Jestli Úsměv udělal z Telgemeierové hvězdu, tak Ségry její postavení ještě posílily. Jednoduše autorčin nejlepší komiks."
The Comics Journal

Po přečtení prvního dílu, komiksu Úsměv, jsem se na pokračování velmi těšila. Autorka mě neskutečně překvapila, a okouzlila nejsem svými slovy, ale i obrázky, se kterými to prostě umí na jedničku. Když jsem četla komiks Ségry, s hlavní hrdinkou jsem se rychle ztotožnila, protože toho máme tolik společného - asi stejně jako můj bratr s Amarou. Můj nedávný re-reading této knihy mi jen potvrdil, že autorka je naprosto fenomenální vypravěčka, které bych zbaštila cokoli. Osobně si myslím, že Ségry byly perfektní, snad i lepší než první díl, Úsměv. Autorka opět napsala fenomenální příběh, na který nikdy nezapomenu, a ráda se k němu budu vracet. Ode mě si komiks odnáší bezkonkurenčních pět hvězdiček a má doporučení!

Hodnocení:
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Paseka.

Zdarma ukázka knihy je dostupná zde.

Knihu si můžete pořídit zde.

nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

4 komentáře:

  1. Já jsem četla jen Úsměv, Ségry mě teprve čekají :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělé, a jak se ti Úsměv líbil?..:D Podle mě jsou obě knihy perfektní, rozhodně si na Ségry brzy najdi čas..:)

      Vymazat
  2. Na Úsměv i Ségry se chystám a už se moc těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super! Doufám, že se ti komiksy budou líbit, tak jako mě..:)

      Vymazat