Divergence | Recenze

Divergence | Veronica Roth


Originální název: Divergent 
Autorka: Veronica Roth 
Série: Povstalecká trilogie 
Díl: 1. 
Počet stran: 344 
Vazba: Paperback 2.vydání 
Nakladatelství: CooBoo 
Rok vydání: 2016 
Hodnocení na Databázi knih: 88% 
Hodnocení na Goodreads: 4.26

Nacházíme se v daleké budoucnosti v izolovaném městu Chicago. Většina planety byla zničena, pouze pár lidí se zachránilo. Aby byl zachován mír mezi lidmi, a nevládla světu panika, bylo město rozděleno do pěti frakcí, které lidi odlišují podle jejich vlastností: Upřímnost, Sečtělost, Mírumilovnost, Odevzdanost, Neohroženost. A právě hlavní hrdinka Beatris žije v této době, a nyní si stojí před volbou. Jakmile totiž občan dovrší šestnácti let, musí si vybrat do jaké frakce se zařadí. Beatris Priorová je původně z Odevzdanosti, a nyní si stejně její bratr, Caleb, musí na Obřadě volby vybrat jednu frakci. Bude to Odevzdanost, Upřímnost, či snad Neohroženost? Zkouška by vám měla v rozhodování pomoci, ale co když na vás zkouška nefunguje? Co když vám místo jedné, vybere více frakcí? Co když jste divergentní?

Na první pohled byste do Beatris, zkráceně Tris neřekli, že je to odvážná, nebezpečná, ale i laskavá dívka, se kterou byste si raději nechtěli zahrávat. Jelikož jako Odevzdaná není nic jiného než škrob, vyvrhel společnosti, který se stará a dává jídlo odpadlíkům, lidem bez frakce. Jenže když si Tris na Obřadu volby vybere Neohroženost místo své rodné frakce, Odevzdanosti, ukáže všem svoji druhou stránku. Tris je velmi skvělá hlavní hrdinka, chytrá, statečná, odvážná, nepředvídatelná, upřímná za každou cenu. Není možné si ji neoblíbit, a nepřát si alespoň na chvíli být jí. 

Hlavní mužskou postavou má v této knize Čtyřka. Čtyřka je instruktor, zaučuje nováčky Neohroženosti, a tak se seznámí s Tris. Stejně jako Tris i on má své důvody proč přeběhl. Čtyřka je od pohledu drsňák, s ničím se nemaže, nic ho nezajímá, jenže po příchodu Tris jakoby nastávala změna k lepšímu, jen ale kdyby to bylo tak jednoduché. Záporným postavám, které by vám nejraději znepříjemnili život jsou všude, a tato kniha jich také pár má. 

"Frakce má přednost před krví."

Na knihu Divergence jsem četla a slyšela tolik chvály, až mě to přinutilo si knihu také přečíst, a rozhodně toho nelituji. Autorka přišla s neotřelým nápadem, který propracoval odshora dolů, a já se jí jenom klaním. Hlavní hrdinové, ale i vedlejší postavy, jsou naprosto skvěle vykreslené, a  působí opravdově. Tris a Čtyřku si okamžitě zamilujete. Do příběhu se začtete rychlostí blesku a nejednou budete u konce, a budete prahnout po pokračování - jako já právě teď! Na to, že autorka tuto knihu začala psát ještě na škole, je to jedna z mála fenomenálních dystopiích, které si rozhodně nesmíte nechat ujít!

"Budoucnost patří těm, kteří vědí, kam patří."

Pokud jste to do teď nevěděli, na motivy této knihy vzniklo i filmové zpracování s herečkou Shailene Woodley v hlavní roli. Podle mě, film rozhodně stojí za zhlédnutí, jelikož na rozdíl od jiných filmů, které vznikli na motivy knižní předlohy, se tento film té své předlohy i celkem drží, takže pokud jste film neviděli, určitě doporučuji se na něj povídat! Nebudete litovat.

Hodnocení:

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Dobré Knihy.cz

Knihu si můžete pořídit zde.

nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

4 komentáře:

  1. Já jsem horko těžko Divergenci přečetla a po dalších dílech nijak neprahnu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je opravdu škoda..:O Ale tak sto lidí, sto chutí..:D

      Vymazat
  2. Já jsem bohužel viděla první film, ale na knihu jsem moc zvědavá a doufám, že se mi budou všechny díly líbit. :)
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také doufám, že se budou knihy líbit..:D Podle mě byl první film nejlepší, ty další díly byly děs..:D Knihy jsou stoprocentně lepší! Tedy zatím první díl, ale na další díly velmi těším..:D

      Vymazat