Skleněný trůn | Recenze


Skleněný trůn | Recenze



Originální název: Throne of Glass
Autorka: Sarah J. Maas
Série: Skleněný trůn
Díl: 1.
Počet stran: 392
Vazba: Paperback
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2015
Hodnocení na Databázi knih: 86%
Hodnocení na Goodreads: 4.23



Celaena Sardothien je nejznámější a nejobávanější nájemný vrah Adarlanu. Tedy aspoň kdysi bývala, dokud ji někdo nezradil a ona neskončila v Endorvienu. V tom nejhorším vězení, z něhož není úniku, dokonce ani po vaší smrti. Jenže pak přichází možnost svobody. V Endorvienu ji navštíví korunní princ Adarlanu, Dorian, s nabídkou. Jeho otec, král, hledá toho nejlepšího bojovníka, který mu v boji bude stát po boku. A tím bojovníkem se stane vítěz klání, které král pořádá. Proti sobě se v něm utká čtyřiadvacet těch nejlepší bojovníků a zlodějů ze země, ale pouze jen jeden se stane vítězem. Odměnou pro vítěze je svoboda po několika odsloužených let jako králův bojovník. Celaena Dorianovu nabídku přijímá, jenže to není tak lehké, jak se zprvu může zdát. Žít na hradu s těmi nejhoršími zabijáky z kraje, ale není to nejhorší. To nejhorší se totiž skrývá ve stínech hradu a postupně, nepozorovaně, bez jakýchkoli svědků, se krvelačným způsobem zbavuje jednoho bojovníka za druhým.

Celaene Sardothien je teprve osmnáct let a už si zažila za tu dobu víc, než je možné. O jejím dětství se toho moc nedozvídáme, ale víme, že už od osmi let byla v péči krále vrahů. Od té doby byla jím samotným cvičena k velkým věcem, a nakonec se dopracovala na tu nejobávanější nájemnou vražedkyni v zemi. Tou také byla, ale jen do chvíle, než ji někdo z jejího kruhu lidí nezradil, a ona neskončila v Endorvienu, kde někteří nepřežijí ani měsíc.

Celaene Sardothien. Možná se budu opakovat, ale také vám to její jméno zní až neuvěřitelně vznešeně? Mě tedy ano, až neskutečně moc! Celaene je nájemná vražedkyně, takže byste do ni na první pohled řekli, že bude určitě sebejistá, odvážná, talentovaná, krutá, tvrdohlavá, pomstychtivá, krvelačná, a kdo ví co ještě. Jenže víte, co byste si do ni rozhodně netroufli říct? Že je to neuvěřitelně srdečná, milá, celkem i laskavá dívka, která zbožňuje tanec, hudbu či knihy. Musím říct, že Celaena mě na plné čáře neskutečně překvapila. Nejen, že je to skvělá bad ass hlavní hrdinka, ale ona nemá jen tuhle stránku. Má i druhou, tu která miluje knihy a hudbu, a mě naprostou okouzlila. Nejen Celaena je naprosto skvělá hlavní hrdinka. Kromě ní jsem si i velmi oblíbila Nehemii, která skrývá nejedno tajemství. 

A rozhodně tu nesmí chybět naprosto úžasní hlavní hrdinové! A ty tu máme dokonce dva a jeden je lepší než ten druhý. Dorian je korunní princ Adarlanu, budoucí král, takže se od něj očekává, že se brzy ožení a království se dočká dědice. Jenže Dorian vůbec není takový, jak se od něj očekává. To dokazuje svým nejodvážnějším činem, když si za svého bojovníka, který bude soutěžit v turnaji, vybírá Celaenu. Dorian je paličatý, vzdorující, ale také neskutečně chytrý. Upřímně, Dorian není špatný, jenže to prostě není ten, kterého bych si vedle Celeane představovala. Tím definitivně je kapitán Westfall - bože, ten má taky úžasný jméno. Chaol Westfall slouží v království jako kapitán stráží a je to právě on, který ze Celeany udělá opět tu silnou ženu, kterou bývala, než byla odvlečena do Endorvienu. Kapitán Westfall je jedním slovem morous, své city nedává najevo, uzavírá se do sebe, a je docela těžké proklouznout pod tu jeho kamennou hradbu. Jenže i tak jsem se do něj šíleně zbláznila, a hrozně mu fandím.On s tou Celaenou prostě bude, a basta! Šílený milostný trojúhelníky, naprosto mě zničí!

Jako snad každý, jsem na Skleněný trůn byla neskutečně zvědavá. Ještě aby ne! V zahraničí kniha sklízí úspěchy kde se dá, a u nás již také. Překvapivě jsem se vyhnula všem spoilerům na knihu, což se mi tak často nestává, a při čtení knihy jsem jen zírala! Autorka nejen že přišla s naprosto neuvěřitelným příběhem, který vás pohltí od první stránky a vy se od něho nemůžete ani hnout, ale také vymyslela naprosto skvělý svět zlodějů, nájemných vrahů a mnoho další zabijáků. Již od první kapitoly jsem věděla, že tato kniha bude pecka, že mě naprosto nadchne, okouzlí a odzbrojí. A také tomu tak bylo. I když jsem na můj vkus knihu četla delší dobu, nezměnila bych na ni vůbec nic. Všechno bylo naprosto perfektní, ale hlavně tedy ta druhá polovina knihy, kde už začínají ty nevysvětlitelná úmrtí bojovníků! Já jsem naprosto z této knihy hotová, nemohu se dočkat až se přečtu pokračování, jelikož jednička předčila má očekávání, a věřím, že další díly budou ještě lepší a lepší! Ode mne si Skleněný trůn odnáší bezkonkurenčních pět hvězdiček a má vřelá doporučení!

Hodnocení:

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Arara.cz

Knihu si můžete pořídit zde.

nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

6 komentářů:

  1. Jsem ráda, že se ti Skleněný trůn líbil. :) Já sérii miluju a jsem zvědavá, co řekneš na další díly. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Wow, to je mimořádně propracovaná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si říkám!..:D Nedala jsem se prostě zastavit, musela jsem to všechno ze sebe vypsat, jelikož Skleněný trůn je opravdu mimořádná kniha..:)

      Vymazat