Já knižní recenzent | Tag



Tak už ani já nejsem výjimkou. 
Stejně jako většina knižních blogerů, jsem se nechala zlákat tagem, který má na svědomí Eliz z blogu Wallet of infinity
A jakožto správný knižní recenzent jsem se prostě musela zapojit, i když mi sepsání článku chvilku zabralo, to vám povím. A pak že to nejsou záludné otázky!



1. Kolik recenzí měsíčně vydáš?

Snažím se měsíčně napsat  a vydat alespoň tři recenze, jenže tomu není vždycky tak. Myslím, že to také záleží na tom, kolik knih za měsíc přečtu. Vlastě jsem v poslední době blog zásobovala jenom recenzemi, protože jsem za dobu své pauzy - maturita - přečetla a zrecenzovala spoustu knih, a stále ještě nekončím! 

2. Píšeš recenzi hned po dočtení knihy, nebo ji necháváš uležet?

Do nedávna jsem recenze psala až po delší době, co jsem knihy dočetla, jenže pak jsem si uvědomila - brzo, já vím - jak je to nepraktické. Není to u mě neobvyklé, že prostě se mi něco vypaří z hlavy, spíše hodně časté, tak jsem si prostě řekla, že od další přečtené knihy budu recenze psát hned po přečtení. Doufám, že mi to vyjde.

3. Máš nějakou přípravu než se vrhneš do psaní?

Asi budete myslet, že jsem blázen, ale jelikož nevysedávám nonstop u počítače, tahám sebou hromadu papírů. A právě na ně si nejprve zapisuji své pocity z knihy, takové ty, které nikdy nespatří světlo světa, protože je to příprava pro mě, abych náhodou na něco nezapomněla. Až pak, když jsem se svou přípravou jakž takž spokojená, dokončuji recenzi na počítači. A konečnou verzi recenze pak můžete vidět na blogu.

4. Co ve tvé recenzi určitě nesmí chybět?

Když tak nad tím přemýšlím, tak je to rozhodně moje anotace. Názor celkově na knihu je samozřejmostí, ale s vlastní anotací nikdo nepočítá. Kromě toho v mé recenzi nesmí chybět doplňující fotografie, například fotky, které mají s knihou něco společného, dále pak občas i mé fotky a to nejdůležitější, za což  jsem nesmírně ráda, že jsem se naučila, a to jsou ty 3D knihy, které jsou tvořené ve Photoshopu. 

5. Jak dlouho ti trvá, než ji napíšeš?

Upřímně, někdy si říkám, že se mi to zdá jako půl století. Nejhorší pak na tom je, když se vám tu nakupí taková spousta knih, a na všechny byste rádi napsali recenzi. Ale teď vážně, když už se konečně dokopu k napsání recenze - nemyslete si, že mě nebaví psát recenze, právě naopak! - všechno najednou ze mě vystřelí, a recenze je na světě - na papíře - za necelé dvě hodiny. Jenže to je jen hrubý návrh. Následně si s ní ještě pohrávám v počítači, upravuji slova, odstavce, věty, prostě se s ní šíleně patlám, a jakmile jsem s ní spokojena, tak ji zveřejním. 

6. Píšeš spíš kladné, nebo negativní recenze?

Převážně píši spíše kladné recenze, ale nějaká ta negativní recenze se na mém blogu najde. Většinou se snažím si knihy vybírat vážně podle toho zda mne zaujmou a věřím, že mne nezklamou, jenže se také někdy stane, že nemám štěstí, a musím napsat negativní recenzi. Někdo tvrdí, že pro něj jsou negativní recenze snadné, jenže pro mě je to naprostý horor! Nejhorší je pak ten pocit, když vybočujete z řady, že vy jste ta výjimka. Vám se kniha nelíbila, ale mnohým před vámi ano, a nebo naopak. Život knihomola a recenzenta není peříčko, to vám povím.

7. Pověz nám o tvé první recenzi (a připoj odkaz!)

No to snad ne! První recenze? Tak pokud pro mě jsou negativní recenze horor, tak mé začátečnické recenze jsou přímo katastrofa, tragédie. Ale nezklamu vás, ať se pobavíte. Překvapivě, má první recenze byla na knihu Cinder. Ano, na tuto dokonalou knihu jsem psala svoji první recenzi, a když se na ni nyní podívám, uvědomím si, jak daleko jsem se pohnula. Ale jelikož se brzy chystám si knihu přečíst znovu, tak se pravděpodobně dočkáte i nové recenze!


8. Kterou tvoji recenzi bychom si měli přečíst a proč? (opět odkaz)


Rozhodně bych vám doporučila přečíst si moji nejnovější recenzi, na knihu Návrh - zde. Tato kniha mě naprosto dostala, šíleně jsem se do ní zamilovala, a přesně tyto mé zaláskované pocity jsem přenesla i do recenze. Nedávno jsem dočetla i druhý díl, a stále se nemohu rozhodnout, který byl lepší. Rozhodně doporučuji nejen přečíst si moji recenzi, která knihu chválí až do nebes, ale také si přečíst knihu! Věřím tomu, že vás nezklame.

9. Existuje naopak nějaká, za kterou se stydíš?

Tak rozhodně se stydím za všechny své začátečnické recenze, protože když se já sama na ně nyní, s odstupem času podívám a přečtu si je, vážně mi stojí vlasy. Tohle, že jsem vážně psala? Nejraději bych je všechny přepsala, jenže to bych si knihy musela přečíst znovu, a na to nemám čas. Neustále získávám nové a nové knihy, a na ty staré prostě čas nevychází, ale určitě se s tímto problémem nepotýkám jenom já.

10. Máš svoje osvědčené tipy, triky a rady pro ostatní, jak napsat dobrou recenzi?

Jak nad tím tak uvažuji, tak určitě mám nějaké tipy pro začátečníky. Možná se budu opakovat, ale je to prostě tak. Nejdůležitější je psát pravdu, psát skutečná fakta, že se vám kniha líbila, nebo nelíbila z toho a nebo onoho důvodu, ale to samé i u negativní recenze. Určitě dalším takovým hodně důležitým bodem je psát gramaticky správně, co si budeme povídat. Sem tam se nějaká chybička vloudit může, neříkám, že jsme všichni dokonalý - já také nejsem dokonalá, občas ve svých článcích narazím na spoustu chyb - ale pokud je tam chyb jak mraků, tak to pro mě není dost kvalitní recenze. Jenže napsat dobrou recenzi není jen o tom ji napsat. Každý začínající recenzent by také měl dbát na její estetické stránce - kvalitní fotografie, zarovnání písma, ne příliš dlouhé věty, čárky za vztažnými zájmeny, a mnoho dalšího. Pokud toto všechno hravě zvládáte, máte nejen kvalitní recenze, ale i zbytek článků na svém blogu.

nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

5 komentářů:

  1. Fakt si nemyslím, že jsi blázen, já si taky píšu svoje dojmy a pocity z knih na papír a pak ho všude tahám :D
    Děkuju za účast! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, že v tom nejsem sama..:D A nemáš vůbec!..:D

      Vymazat
  2. Výborný tag :) Jo, recenze :) Přiznám se, že je také píšu až později, třeba i týdny po dočtení :) Vážně bych to ráda napravila, protože spousta věcí se mi vykouří z hlavy :D Ale na některé knihy se recenze píše krásně, úplně sama :) A ty papírky s poznámkami pro mě vedu taky :D

    OdpovědětVymazat