Netvor | Filmová recenze


Kyle Kingsbury je synem známého hlasatele televizních zpráv. Stejně jako jeho otec, je i Kyle pohledný, a svým způsobem i chytrý, ale také šíleně povrchní a arogantní. Chodí na soukromou školu, kde je velmi oblíbený a díky svému vzhledu, se snaží dostat do vůdčí pozice zeleného výboru. Jenže to se nelíbí Kendře. Kendra je opakem Kylea. Není hezká, vypadá jako čarodějnice a Kyleovi nikdy nestála za pohled, spíše naopak. Jenže pak Kendru při jedné oslavě Kyle tak zesměšní, že se mu rozhodne dát lekci. Promění Kylea v takového člověka, jakým je uvnitř, v netvora. A dává mu na vybranou. Má rok na to, aby si našel někoho, kdo bude vidět lépe než on, a pokud se tak stane, a ona vyvolená mu řekne, že ho miluje, bude vysvobozen. Jenže jak to má udělat, když vypadá tak, jak vypadá?

Sedmnáctiletý Kyle je jednoduše rozmazlený fracek. Nikdy nepoznat, co to je respekt k druhé osobě, nebo láska. Odjakživa mu bylo vštěpováno, že světu vládnou pěkní lidé. To proto se chová tak povrchně. Ošklivý lidé mu nestojí ani za pohled a hezké lidi využívá ke svému prospěchu. Jen do chvíle, kdy se mu pořádně vymstí se ošklivým lidem vysmívat. Herec, který Kylea hraje, Alex Pettyfer, je pohledný a ví to o sobě, proto mu tato role naprosto sedne. Herce jsem si opravdu oblíbila z jiných filmů, a tady tomu nebylo jinak. Stejně tak jsem si oblíbila ženskou hlavní hrdinku, Lindy, kterou hraje Vanessa Hudgens. Tuto herečku mám ráda nejen díky jejímu jménu - Vanessa (Nessa) - ale také ji mám již z dětství, když jsem ji poprvé viděla v HSM - High School Musical. No jo, filmy stojí za houby, ale Vanessu mám ráda. Jen mě trošku překvapuje, že ve filmu hraje ona. V knize má mít Lindy zrzavé vlasy, které Vanessa nemá. Ale podle mě se do své role vážně vžila. Nelituji toho, že ve filmu nehraje zrzka. A ještě určitě stojí za zmínku samotná Kendra. Lepší herečku do její role snad dát nemohli! Mary-Kate je vážně v roli Kendry děsivá. Tu jsem si snad oblíbila více než Lindy!

"What happened to the romance?"

Film Netvor vznikl na motivy stejnojmenné knižní předlohy od autorky Alex Flinn. Od této autorky jsem četla zatím jen jednu knihu, právě Netvora. Mám v plánu se pustil ještě do dalších jejích knih, jako je Dýchání pod vodou nebo Čarovná, ale také do jejích dalších re-tellingových příběhů. Re-telling. Toto slovo bych vám asi měla vysvětlit. Z angličtiny přeloženo, znamená to převyprávěný příběh, a právě příběh Netvor je převyprávěním známé pohádky, Krásky a zvířete. Přiznávám, mé nejoblíbenější. Sice jsou mezi knihou a filmem nesrovnalosti, ve většině případech se film se svou knižní předlohou shoduje.

Kdyby jste se mě zeptali před nějakou dobou, co se mi líbí více, zda kniha nebo film, odpověděla bych vám jednoznačně kniha. Kniha je vždy lepší, jenže v tomto případě jsem pro film. I přes to, že film hodnotím stejně jako knihu, čtyřmi hvězdičkami, je za mě rozhodně lepší film. Jelikož v knize si Kyle přeměněn v netvora dopisuje se žábou a dalšími různými tvory, což je maličko nesmyslné, takže proto jsem ráda, že to ve filmu není. Na závěr bych vám ale doporučila si přečíst jak knihu, tak se určitě mrknout i na film. Jak se říká, sto lidí, sto chutí, každému se může líbit něco jiného, přeci jsme každý jiný. Já jsem pro oboje, ale film si určitě pro sebe ukrádá první příčku.



Hodnocení:

Originální název: Beastly
Režie: Daniel Barnz
Žánr: Fantasy/ Drama/ Romantický
Délka filmu: 86 minut
Název knižní předlohy (EN): Beastly
Název knižní předlohy (CZ): Netvor
Autorka knižní předlohy: Alex Flinn
Hrají: Alex Pettyfer, Neil Patrick Harris, Vanessa Hudgens, Mary-Kate Olsen, Peter Krause, Lisa Gay Hamilton, Erik Knudsen, Dakota Johnson, Roc LaFortune
Obsah: Kletba promění pohledného arogantního mladíka ve stvoření, které představuje vše, co předtím nenáviděl. Vychutnejte si moderní převyprávění klasické pohádky Kráska a zvíře. Sedmnáctiletý Kyle je rozmazlený, absolutně povrchní a nevídaně populární a s přehledem vládne svému středoškolskému království. Kyle je přesvědčen o naprosté dokonalosti svého fyzického vzhledu. Za svou poslední oběť si zvolil Kendru a nepříjemně ji přede všemi ponížil. Dívku však jeho kruté chování nijak nevyvedlo z míry, naopak, rozhodne se, že mu udělí lekci – promění ho v cosi, co je tak ošklivé zvenku, jako je on zevnitř. Kyle má přesně jeden rok, aby našel někoho, kdo ho bude milovat takového, jaký teď je, anebo se se svým novým já musí smířit už navždy. Jeho jedinou nadějí je tichá spolužačka Lindy, které si nikdy předtím nevšiml… Dokáže Lindy, že láska nikdy není ošklivá? (ČSFD)

nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

1 komentář:

  1. Skvělá recenze a tip na film :) Vůbec jsem nevěděla, že podle knihy je i natočený film :) Tak mám radost, že už to vím a určitě na něj mrknu :)

    OdpovědětVymazat