The DUFF | Filmová recenze


Jak je tomu snad všude, tak i na škole, kam chodí Bianca, jsou skupiny. Jako třeba skupina šprtů, hlupáků, princezen nebo totálních moulovů. Ale Bianca netušila, že sama do nějaké takové skupiny patří, a tou skupinou je DUFF - Designed Ugly Fat Friend. V češtině to znamená, že je ošklivá tlustá kamarádka. Od svého souseda, alias (ne)kamaráda Wesleyho, se dozví, nehezkým, přímým, způsobem, že právě jí je. Každá skupina nějakou má, ta která není tolik hezká jako její kamarádky, ta která se oblíká hůře než oni, a další věci. A právě Biancu toto nařknutí, že je "duff", naštve, a rozhodne se s tím něco dělat. Požádá Wesleyho o pomoc, a ten souhlasí, ale výměnou za to, mu ona pomůže projít z fyziky, ze které propadá. Vše vypadá na dobré cestě, jenže to Bianca netuší, že má za zády žárlivou princeznu, Wesleyho přítelkyni, Madison, která udělá všechno proto, aby Biancu zesměšnila a před Wesleym očernila. Jenže to ale není vše. Bianca má zájem o jednoho spolužáka, Tobyho Tuckera, a v obchodním domě, kam ji Wesley dotáhl v lekci "pomoct Biance od toho, aby byla duff," se trošku utrhne ze řetězu, a rozjede to tam. Jen smůla, že to někdo natočí a hodí na internet.

Bianca není jen tak obyčejná holka, jak by se dalo na první pohled říct. Sice se neoblíká jako její kamarádky, ani není tak hezká jako ony a nevyčnívá ve škole, ale je stále sama sebou. Až do chvíle, kdy zjistí, že je "duff" (ošklivá tlustá kamarádka), a rozhodne se to změnit. Díky pomoci svého kamaráda z dětství, Wesleyho, se chystá vše změnit. Když jsem poprvé viděla herečku, které měla hrát Biancu ve filmu, nebyla jsem z ní příliš nadšená, spíše naopak. Neseděla mi tam, a to vůbec. Nedokázala jsem si vůbec představit, jak tuhle roli zvládne. Ale ukázalo se, že ji dala naprosto ukázkově na jedničku. Je to stejný trdlo v jaký jsem doufala, že bude. Víc než ona mě snad dokázala pobavit jen už její máma. Kdo film vidět, nebo vidět trailer, tak si určitě všimnul té bláznivé ženské na sekačce, která přejíždí oblečení se skleničkou vína v ruce. Pokud ne, tak mi dovolte vám představit Biančinu mámu, která je stejný trdlo jako její dceruška. Jedna lepší než druhá. Stejně jako Biancu a její mámu, jsem si oblíbila i její kamarádky, Jess a Casey. Sice tam byly jen chvíli, protože většinou byla s Wesleym, ale i tak jsem si je oblíbila. Za to naopak jsem nesnášela princezničku Madison, která v tom filmu snad ani neměla být. Co tam vůbec dělala, v knize není, že? I tak musím ale uznat, že mladičká herečka, Bella Thorne, ji zahrála opravdu dobře. A ani Wesley, Robbie Amell, nebyl k zahození. Možná víte, že já tohoto herce mám hrozně moc ráda ze seriálu Lidé zítřka, kde hrál hlavní roli, a tady tomu nebylo jinak. Okamžitě jsem si ho oblíbila. Hlavně tedy jeho smysl pro humor.

Film The Duff vznikl na motivy knižní předlohy od autorky Kody Keplinger. Přiznávám, já jsem knihu ještě nečetla, mám ji na seznamu už hrozně dlouho, a když se ukázalo, že se ji dočkáme v českém překladu, rozhodla jsem se na ni počkat. Jenže pak mi do toho vlezla škola a film byl dřív, takže jsem se pustila dříve do filmu než do knihy, jak jinak.

Od filmu jsem měla teda velká očekávání, hlavně tipu, ať se u toho dobře pobaví, když už to má být komedie. Až na druhém místě bylo řešit, zda je to přesně podle předlohy. První bod jsem splnila už ve chvíli, kdy jsem si tolik oblíbila trailery. Jak já u nich řvala smíchy, to radši nechtějte vědět a pak celkově u filmu! Opravdu, hrozně jsem se pobavila. Když jsem film viděla poprvé, tolik nadšená jsem z něho ale přeci jen nebyla, něco mi tam vadilo, ale vůbec jsem nevěděla co. Možná to byl fakt, že jsem ho viděla bez titulek, protože nedávno, když jsem se na film podívala znovu, tentokrát už s titulkami, užila jsem si ho ještě mnohem víc. Čímž pádem jsem se nakonec rozhodla změnit i celkové hodnocení. Vím, že film není přesně podle knihy, je tam toho spoustu jinak a je tam navíc Madison, ale tak je tomu u všech filmů, nikdy se filmaři nedrží přesně předlohy, takže doufám, že mě nezabijete, ale já si tenhle film vážně užila na plné pecky a nakonec ode mě získává plný počet hvězd.


Hodnocení:

Originální název: The Duff - Designed Ugly Fat Friend
Režie: Ari Sandel
Žánr: Komedie
Datum americké premiéry: 20.2.2015
Datum české premiéry: Nechystá se
Délka filmu: 101 minut
Název knižní předlohy (EN): The Duff - Designed Ugly Fat Friend
Název knižní předlohy (CZ): Otka - Ošklivá tlustá kamarádka
Autorka knižní předlohy: Kody Keplinger
Hrají:   Mae Whitman, Robbie Amell, Bella Thorne, Allison Janney, Ken Jeong, Skyler Samuels, Bianca A. Santos, Nick Eversman, Romany Malco, Tony Cavalero, Gabriela Fraile, Marisela Zumbado, Rebecca Weil, Benjamin Davis
Obsah: Středoškolská komedie VOTKa vypráví o náctileté středoškolačce Biance, která není ve škole vůbec oblíbená a má dvě kamarádky - Jess a Caitlin, školní hvězdy.Už se blíží školní párty a vzápětí školní ples. Casey i Jess mají na ples někoho, s kým půjdou. Jediná Bianca nemá nikoho. Jess jí nabízí několik kluků, je však jediný, o koho má Bianca zájem - Toby Tucker. Je den párty a Bianca se připravuje, aby vypadala alespoň trochu k světu. Na párty jí Wesley, její dlouholetý (ne)kamarád, řekne, že je VOTKa (Vybraná Ošklivá Tlustá Kamarádka). A Bianca se s tím rozhodne něco dělat. Dohodne se s Weslym, že mu pomůže s fyzikou, ze které propadá - a Wesley ji "odpáře" pojmenování VOTKa, změní ji. Je to ale těžké. Jdou spolu do obchodního domu, kde si Bianca zkouší různé modely a místo figuríny si představí Tobyho a trošku se "rozjede". Ani jeden z nich však netuší, že ji celou dobu natáčí Caitlin. Toto video potom obletí celou školu a Bianca je stále víc nenáviděná. Povede se Weslymu změnit obraz Biancy k lepšímu? (ČSFD)

nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

2 komentáře:

  1. Film je opravdu suprový! Viděla jsem ho už několikrát, a stále mne baví... :D Zrovna jsem k Vánocům dostala knihu, takže se vrhnu i na ni... :)

    http://levandulovakomnata.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, že se mnou někdo souhlasí..:D Film je opravdu boží, neustále mě dokáže pobavit..:D Knížku ti velmi závidím! Dělám si na ni zálusk už delší dobu, tak snad se mi brzy dostane do rukou. A samozřejmě, ať se ti kniha líbí!...:D

      Vymazat