Avalonská střední | Filmová recenze


Když se Allie se svými rodiči již po několikáté stěhuje, nedělá se velké naděje, že právě zde, její rodiče konečně zakotví, alespoň na čas. K jejímu překvapení ale ano, rodiče dostávají dobré místo na univerzitě jako učitelé historie, takže tu chtějí zůstat, a Allie nemůžu být víc nadšená. Za svůj život procestovala s rodiči tolik měst, že si nikdy nenašla přátele, ale nyní má tu možnost. Hned první den na Avalonské střední si najde přátele, ale taky nepřítele. Milého Willa, kapitána a quaterbacka fotbalového družstva, jeho přítelkyni roztleskávačku Jen, nejlepšího kamaráda Lance a zvláštního, ale až moc chytrého Milese. Ale taky Willova zlého nevlastního bratra, Marca. Při hodině historie je rozdělena do dvojice s Milesem, k napsání seminární práce na téma Král Artuš. To ale není to nejlepší. Její rodiče jsou právě blázni do krále Artuše, takže vše, co potřebuje má doma. A když se dozví z jedné knihy, kterou rodiče schovávali, že je množné, aby se Artur převtělil, nevěří. Tedy z počátku. Ale pak si začíná uvědomovat podobnosti - vztah Jen a Lance, zlý nevlastní bratr a různé Milesovi vidiny. A jestli je to pravda, tak si musí pospíšit a přijít na to, kdo je Artuš. Dříve než ho objeví Mordred a pokusí se ho zničit.

Tak pojďme poznat naši partu herců. Hlavní hrdinkou příběhu je Allie, krásná, chytrá blondýnka. Někdo by si myslel, že bude trhlá, ale ona není. Přichází na Avalonskou střední, kde si snad najde přátele, a to se taky stane. Na tento film jsem se rozhodla podívat právě kvůli ní, tedy té herečce, Brit mám hrozně moc ráda a bylo zajímavé vidět ji v něčem starším. Podle mě je přirozený talent na každou roli. Hrozně se těším až ji uvidím v další filmech. A stejně tak jsem si rychle oblíbila Willa. Hodný, chytrý, fotbalista, rodilý vůdce! Herce Gregga Sulkina jsem poprvé viděla v jediném dílu seriálu Derilium. On je prostě takový moje zlatíčko. Chystám se dívat se seriál Faking it (Předstírání), kde právě hraje. A nejen hlavní herce - Allie a Willa - jsem si velmi oblíbila, ale taky Milese a Marca - jojo asi jsem na padouchy.


Na film Avalonská střední jsem narazila v seznamu filmů z produkce Disney Channel - ano, zajímala jsem se. Když jsem tam uviděla hrát Brit, bylo jasno, musím to vidět. Hned od začátku mě celý příběh chytnul, a když jsem zjistila, že se jedná o možné znovupřevtělení Artuše byla jsem paf. Film jsem viděla několikrát předtím, ale za tu dobu jsem to trošku pozapomněla. Takže, když jsem se nedávno na film dívala znovu, bylo to jako poprvé, vůbec jsem netušila o co tam jde. A co teprve ten konec! Věřila jsem té verzi, která se tam omílá od začátku a pak bum! Všechno je najednou jinak, ale v dobrém smyslu. Rozhodně se film stává jedním z mých neoblíbenější vůbec.


Když jsem se poprvé dívala na film, zaujalo mě na začátku, kde je psáno, kdo hraje a tak různě, že film vznikl na motivy knihy od Meg Cabotové. Ano! Právě té Meg Cabotové, která napsala Princezniny deníky, jenž byly také zfilmovány - tedy jen dva díly z dvanácti tuším, a kniha i film je úplně jiný, ale něčeho se přeci jen film drží, ale to sem nepatří. Mrkla jsem se na Goodreads, a ona ta kniha přeci jen existuje, a přesně pod stejným názvem! Byla jsem z tohoto zjištění tak nadšená, že jsem si knihu sehnala v elektronické podobě, jednoduše tomu nešlo odolat, a velmi se těším až se do ni pustím. Po zkouškovém a maturitě to bude nejlepší!

Možná si říkáte, že jsem blázen, když koukám na tyto Disneyovky, ale mě to nevadí - sto lidí, sto chutí - každému se líbí něco jiného, ne všem se dá zavděčit, a proto to taky tak strašně vypadá na ČSFD právě u tohoto filmu. To hodnocení je vážně k smíchu, ale nic s tím prostě nenadělám. Já můžu jen tvrdit, že jsem výjimkou v tomhle kole, že se prostě vymykám. Každý máme vlastní názor, takže pokud jste někdo tento film vidět, dejte mi vědět, jaký je váš názor na něj. Ode mě si film odnáší hezké čtyři hvězdičky. Na pět hvězdiček to bohužel nemělo, ale i tak čtyři hvězdičky to je pěkný výsledek a já se budu těšit na knižní předlohu! Mám od ní velká očekávání, tak ať mě nezklame!


Hodnocení:

Originální název: Avalon High
Režie: Stuart Gillard
Žánr: Drama / Rodinný / Fantasy
Délka filmu: 90 minut
Název knižní předlohy (EN): Avalon High
Autorka knižní předlohy: Meg Cabot
Hrají: Britt Robertson, Gregg Sulkin, Joey Pollari, Molly C. Quinn, Devon Graye, Craig Hall, John Leigh, Ingrid Park, Alison Bruce, Anthony Ingruber, Christopher Tavarez, Steve Valentine
O filmu: Allie je nadšená, když jí její rodiče, neustále cestující profesoři zkoumající legendu krále Artuše, řeknou, že až do maturity bude studovat na Avalonské střední. Konečně se může stát plnohodnotnou součástí kolektivu, najít si nové přátele a být normální středoškolačkou. Ale krátce po příjezdu Allie zjistí, že nic není tak snadné, jak se zpočátku zdálo. Při psaní seminární práce na téma dědictví krále Artuše si začne všímat zajímavých paralel minulosti se současností – ať už se jedná o pohledného Willa, jeho přítelkyni – roztleskávačku Jen, a jejich nejlepšího kamaráda Lance, nebo o Willova nevlastního bratra Marca, nepředvídatelné dítě jménem Miles a fotbalisty, kteří se chovají jako rytíři kulatého stolu. Čím hlouběji Allie bádá, tím více je přesvědčená, že její škola je moderní obdobou Camelotu. Je jen na ní rozluštit záhadu Avalonské střední dřív, než notorický zrádce Mordred znovu zvítězí.(ČSFD)

nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

2 komentáře:

  1. Avalonská střední je jeden z filmů od nového Disney, který se mi líbí a libil. :) Už jenom kvůli tomu, že se zajímám o dobu krále Artuše, musela jsem na film mrknout a nakonec to nebylo vůbec špatné! :) Musím se zase nkědy podívat, už jsem to dlouho neviděla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já když jsem to viděla po dlouhé době znova, tak jsem jen koukala jak moc se mi to líbí! Král Artuš a Kamelot sice není moje parketa, jsem spíše na řeckou a římskou mytologii, ale tenhle film byl pro mě milé překvapení! Určitě se na to znova podívej, rozhodně nebudeš litovat...:D

      Vymazat