Má knižní přiznání


Doháním vše, co jsem zameškala. Takže si tak pročítám víkendovky od nakladatelství CooBoo, a jedna obzvláště mě velmi zaujala - knižní přiznání! Okamžitě jsem si uvědomila, že i já mám nějaká přiznání, o které bych se s vámi ráda podělila. Pokud chcete o mě vědět něco více, tak vše najdete v celém článku!

Snad nejsem jediná, která má tento zlozvyk, a to, že kamkoli jdu, mám s sebou nějakou knihu. I třeba do práce, když vím, že nebudu mít čas se do ni pustit. Ale, co kdyby byl nějaký čas na víc, a já neměla co dělat? Kvůli těmto momentům, střípkům času, mám vždy v kabelce nějakou knihu.

Jsem zapřísáhlá antiknižní příšera. Nikdy, opakuji, nikdy, bych v knize neohnula roh stránky. Je to pro mě něco jako hřích - jsem vadná, já vím. Takže často u mě naleznete hromadu záložek. A když záložky nejsou, tak využívám účtenky, papírky, kartičku z knihovny, ale nikdy neohrnuji rohy. Nope.

K něčemu se teď přiznám. Sice jsem strašná knihomolka, miluju vůni nový knih, a mít fyzickou kopii knihy je pro mě jako vánoční dárek, ale vím, že místo mé knihovny není nekončené. Před dvěma roky jsem si pořídila tablet, s jediným účelem, na e-knihy. Opravdu ošklivě, ale na rovinu říkám, že moje knihovna praská ve švech, takže tablet a osmigigabitová paměťová karta mě zachránili. A co se týče e-knihy, tak ty čtu furt. Pořád. Nějakým způsobem se mi čtou e-knihy rychleji, než ty papírové.

Někdo z vás tohle určitě nepochopí - zdravím tě, bratře - ale snad nejsem jediná, kdo má tuhle superschopnost. Já totiž během čtení dokážu poslouchat písničky, nebo televizi. 

Snad mě kvůli tomuhle nezabijete a neodsoudíte, ale mým obrovským problémem jsou audioknihy. Nedokážu se na ně soustředit. Sice zvládnu číst knihu a poslouchat písničky naráz, ale audioknihy? Nope.

Pokaždé, je to moje pravidlo, se s každým novým přírůstkem - knihou, filmem, cdčkem, funko pop postavičkou - mazlím. Vím, že to bude znít divně, ale také ke knihám čichám, miluji tu jejich vůni!

Z každé knihy, před začátkem čtení, sundavám přebal. Chci si ten přebal ochránit před zničením, ale pak se stejně vztekám, když se mi poničí pevná vazba knihy, která je pak následně po přebalem schovaná. Jako třeba u série Selekce. V mém případě, knihy pod přebalem už rozhodně nejsou bílé.

Když je v knize nějaký citát, či pasáž co si mi zalíbí, napíšu si ji na papírek. Nepodtrhávám v knihách. Nemůžu.

Nevím, jak to děláte vy. Jestli píšete recenze rovnou spatra sem do bloggeru, nebo někam vedle, ale já mám svůj systém. Tím systémem je hromada sešitů a papírů okolo mě. Každou recenzi si totiž nejprve napíšu na papír, a až teprve pak ji dolaďuji v počítači. Dělám to tak jenom já, nebo i někdo jiný?

Před nedávnem jsem díky svému bratrovi objevila úplně nový svět - svět eBaye. A čím tohle posednutí eBayem začalo? Hlavně tím, že tam naleznete spoustu věcí s knižní tématikou, jako jsou fandom náramky, či náhrdelníky. Mám jich doma hromady, hlavně tedy náhrdelníky - Harry Potter, Shadowhurters, Sherlock Holmes, Alenka v říši divů, Fantastická čtyřka.

Moje posedlost fandom věcičkama přerostla v závislost, když mi můj bratr v březnu pořídil moji první funko pop figurku - Sherlocka Holmese. Od této doby si každý měsíc koupím alespoň jednu. A kde? Opět na eBayi. Ceny se tam pohybují od 250 - do 350,- i s poštovným v ceně. Takže, neberte to! A jaké že to zatím mám - Sherlock Holmes, Harley Quinn, Regina, Elsa, Wonder Woman, Will Turner a Peter Parker.

Jsem ta nejhorší ostuda na světe! Poprvé jsem četla Harryho Pottera až v devatenácti letech, a to ho ani počítám/nepočítám. Proč ho nepočítám? Protože jsem ho četla povinně k maturitě, takže jsem si ho vlastně ani moc neužila.

V lednu 2016 jsem objevila seriál Sherlock s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli. Byla jsem hrozně naštvaná, jak zmodernizovali příběh Psa baskervillského, tak jsem si ho přečetla znovu - poprvé jsem ho četla někdy na základce. A v květnu jsem si knihu vytáhla u maturity.

Pokud je kniha, jakákoli, zfilmovaná, musím ten film za každou cenu vidět. A v případě, že je i kniha vydána s filmovou obálkou, tak ji prostě potřebuju vlastnit

Jsem strašně sobecká. Když do knihovny pořídí nějakou novinku - například knihu Winter - musím ji mít jako první. Prostě musím. A jelikož jsem s paní knihovnicemi za dobře, tak mi to i občas prochází. 😇

Moji kartičku do knihovny mi pořídil v mých devíti letech můj táta. Ještě teď si vzpomínám, jakou knihu jsem si odnesla domů při mé první návštěvě - Človíčkova dobrodružství. To bylo v pondělí. V úterý jsem měla knihu přečtenou, a dětské oddělení otevírali v pátek. Od té doby se počet mých půjčených knih zvyšoval. Nejvíce jsem jich doma měla 42! Vážně nelžu. 😆


A jaká jsou vaše knižní přiznání? 😄



nessa_lovesbooks

Nessa, šestadvacetiletá recenzentka, knihomolka, milovnice seriálů a angličtiny. Jsem normální (praštěná) lidská bytost, která tráví neuvěřitelné množství času čtením, blogováním, kreslením či malováním. Co mě baví? Jednoznačně čtení, dále jakákoliv kreativní činnost, moji přátelé, nakupování knih, hudba, seriály nebo filmy - jsem takový seriálový a filmový maniak.

11 komentářů:

  1. Úžasný článek! Kartičku do knihovny jsem měla o prázdninách po první třídě. Byla jsem tam s babičkou a moje první knížka byla myslím encyklopedie o nějakých stromech. Od té doby jsem tam chodila jedenkrát za měsíc (dva dny před lhůtou) a strávila tam hodinu a odnesla si jednu knihu. Před rokem a půl se to změnilo a chodím tam častěji a odnáším si větší počet knih. Jo a založila jsem si průkazku v další knihovně. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :D To je boží, s tou průkazkou v další knihovně! A stíháš chodit do obou? :D

      Vymazat
  2. Já ještě žádnou audioknihu nikdy nezkoušela... Bojím se jich :D Taky se dokážu soustředit na televizi, nebo písničky, ale pak už to není ono, neodnesu si ze čtení takový zážitek. Lepší jen číst a pouze číst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se bojím. :D Zkoušela jsem Dívku ve vlaku, vzdala jsem to po deseti minutách! Naprosto souhlasím, ale já to beru trošku jinak. Když si pustím písničky, občas se tam i pustí nějaká, která se zrovna do té knihy tak hodí! Ale hlavní důvod je, že mě nikdo neotravuje. :D

      Vymazat
  3. Já ke čtení potřebuju absolutní klid, žádná televize, rádio, dokonce i počátač mi vadí.
    BLOG: Svět nad hlavou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto to chápu. :D Občas prostě potřebuje utéct od všeho rozptylujícího, jako je třeba realita. :)

      Vymazat
  4. Myslím, že v knižnej komunite fakt nikomu nepríde divné, že ovoniavaš knihy. Tu by bolo skôr divné, že to nerobíš :D Takže môžeš byť kľudná.
    Ja patrím tiež k tým, ktorí si nepodčiarkujú, nezohýbajú rohy... a snažia sa mať knihu v tip-top stave. Ale raz sa mi podarilo otlačiť odhryznuté jablko na zadnú stranu knihy. Tá kniha dokonca nebola ani moja a ja som ju tak zničila! Doteraz si za to sypem piesok na hlavu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, aspoň si teď nepřipadám jako magor. :D Jsem na tom úplně stejně! Taky se snažím, abych si knihy neponičila. Mě se zase jednou podařilo - nedopatřením - vylít čokoládové mléko na knihu Prvních 100! Bože, a nejhorší na tom bylo, že ta kniha nebyla moje. :O Kamarádka mě málem zabila, a já si to stále vyčítám, že jsem ji knihu zničila, i když už je to dlouho.

      Vymazat
  5. Skvělí článek.
    Já se přiznám, že jsem stejná. NIKDY bych v knize neohnula roh nebo do ní čmárala. Považuju to za hřích. Brr... Zajímavé pasáže si "označím" lepícími papírky ve tvaru šipky, aby z knihy čouhali. U psaní recenze pak knihu otvírám na založených místech, abych na něco nezapomněla.
    Recenzi píšu většinou po 2-3 dnech. Knihy dočítám běžně nad ránem a to jsem fakt ráda, že knihu dočtu, lehnu usnu a za 3 hodiny vstávám do práce. :D Takže jistě chápeš, že psát recenzi - i třeba jen poznámky k ní - není v mých silách hned po dočtení.
    Recenze si píši do wordu v počítači. Mám jeden soubor a do toho je všechny píšu, a jakmile jsou zveřejněné na blogu, tak je ze souboru mažu. Aktuálně mám rozepsaných asi 13 recenzí a mám takové tušení, že většinu z nich ani nedopíšu, protože jsem mezitím přečetla spousty dalších knih. V tomhle jsem nepoučitelná.. Potřebovala bych zredukovat aktuálně čtené knihy na méně než 5...aktuálně jich je asi 20 protože když mě přestane bavit jedna tak se pustím do dočítání jiné...a tak pořád dokola.. můj zlozvyk no.. O:-)A ty funko pop figurky jsou úžasný. Příjdou mi hrozně cute..ale při představě, že bych si je pořizovala a padal mi na ně doma prach si říkám, že si raději ušetřím práci s utíráním prachu :D ..Ale jsou vážně boží..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář! :D Strašně jsem se u jeho čtení pobavila, protože se v něm poznávám! Taky mám problém psát si poznámky hned po dočtení knihy, a rozhodně jsem nepoučitelná v tom, že mám často rozečtených asi 5 knih naráz! :D Teď mám "jenom" tři. A ty funko pop postavičky jsou opravdu boží! :D

      Vymazat
  6. To je parádní článek! :) Já také nemůžu do knihy nic vpisovat nebo ohýbat stránky. A když mi kniha nějakým nedopatřením upadne na zem, málem se rozbrečím. E-knihy mi přijdou jako dobrý nápad, ale já k nim nikdy moc nepřišla na chuť. Není nad papírové knihy. A kdykoli když odcházím z domova, mám v kabelce knihu. Stejně jako si psala, i když vím, že nebudu mít na čtení čas, vezmu si ji. Co kdyby se čas našel, že? :)

    OdpovědětVymazat